Gertjan van Dijk gaf aan kinderen van groep 6 schaakles.
Gertjan van Dijk gaf aan kinderen van groep 6 schaakles. Foto:

Constantijnschool neemt afscheid

“Wat zal ik het missen, de sociale contacten met alle medewerkers, kinderen en hun ouders”, geeft Gertjan van Dijk (66), directeur van de Constantijnschool in Rijssen aan. Op 17 december neemt hij afscheid en gaat hij van zijn welverdiende pensioen genieten. 

RIJSSEN - “Dat is natuurlijk ook fijn. Meer tijd hebben voor andere dingen, onder andere met mijn echtgenote Janneke en genieten van onze drie kleinkinderen. Wij passen een dag in de week op en het vierde kleinkind is op komst”, vervolgt Gertjan zijn verhaal.

In november 1978 begon Gertjan als onderwijzer bij de reformatorische basisschool In den Climtuin. “We gaven destijds nog les aan hele grote klassen, tot ruim veertig leerlingen, dat is nu ondenkbaar.” Per januari 1987 kreeg hij een vaste aanstelling op de protestants christelijke basisschool Constantijn waar hij inmiddels bijna 35 jaar werkzaam is.
Gaandeweg de jaren is Gertjan meer ‘losgeweekt’ van het lesgeven en stond, voordat hij in 2006 directeur werd van deze school, nog enkele dagen voor de klas om toch de feeling te houden. “Daarna vrijwel niet meer, maar ik behield wel de band met de kinderen. Ik heb nog een half jaar één dag per week groep 8 lesgegeven en gaf een poos één middag per week gymonderwijs. Daarnaast organiseerden wij als ‘schaakschool’ diverse schaaktoernooien. Ik gaf aan groep 6 schaakles en de kinderen ontvingen een diploma. Dit is later overgegaan naar de schaakclub Rijssen.”

Christelijk onderwijs

Het christelijk onderwijs is voor Gertjan heel belangrijk. “Zeker een bewuste keuze. Deels vanuit je opvoeding, deels uiteraard mijn persoonlijke keuze die je daarin dan (door Gods leiding) maakt. Ik kan niet geloven in toeval en oerknallen. Er is een Architect in mijn leven die dit alles gemaakt heeft en daar geloof ik in. De Bijbel is mijn leidraad, maar wordt nogal verschillend uitgelegd. Maar het belangrijkste woord voor mij is ‘Liefde’. Liefde tot God en liefde naar de naaste. En de naaste is voor mij iedereen, ongeacht iemands achtergrond.
Voor God is iedereen/ieder kind uniek. Vanuit die onvoorwaardelijke liefde heb ik ook altijd mijn werk gedaan. Zo is altijd élk kind en élke ouder voor mij uniek. Geweldig mooie opdracht dit ook aan de kinderen mee te geven. Dat ook zij kind van God (mogen) zijn. Dat geeft hoop, vertrouwen en toekomst voor ons en voor ieder kind.”

Passie

Ik kan niet geloven in toeval en oerknallen

Het onderwijs is voor Gertjan altijd zijn passie geweest. "Het onderwijs en met name het huidige onderwijs moet je gewoon in de praktijk zien. Het is een fantastisch beroep. Kinderen begeleiden, hen helpen in hun ontwikkeling, begrip en respect voor ze hebben en ook krijgen, er voor ze zijn. Het werk is zo divers, maar ook zó boeiend.”

Afbeelding