Afbeelding
Foto:

Kerstgedachte

"Met de voedselbank bereiken we niet iedereen die rond probeert te komen van een minimuminkomen. Er is bijvoorbeeld nog altijd een groep die zich schaamt om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Volgend jaar hopen we nog meer mensen te kunnen helpen, dan wordt aanmelden makkelijker en ook komt men eerder in aanmerking", zo laat Piet Hofman, voorzitter van Stichting Voedselbank Hellendoorn.

Het hebben van leuke feestdagen is ook voor mensen met een laag inkomen mogelijk. "Sommigen zijn zo creatief dat ze zelfs met weinig geld een feestelijke maaltijd op tafel zetten. En door op aanbiedingen en afprijzingen te letten en meerdere winkels te bezoeken kan met een beperkt budget toch wat extra's gedaan worden met de kerst", aldus Hofman. Ook zijn er bedrijven en particulieren die juist in december extra geven om mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank te helpen. "Een mooie kerstgedachte, maar het begon dit jaar eigenlijk al met Sinterklaas. We kregen toen Lego om cadeau te doen aan de kinderen. Voor de kerstdagen krijgen we van bedrijven ook producten voor kerstpakketten, lopen de vrijwilligers nog een stapje harder om producten binnen te halen en worden pakketten aangevuld met artikelen die van donaties worden gekocht. Van iemand die anoniem wil blijven hebben we cadeaubonnen gekregen om aan de pakketten toe te voegen."
Wie net boven de inkomensgrens zit en dus niet in aanmerking komt voor de voedselbank heeft het ook niet makkelijk. "In Hellendoorn werken zes organisaties samen om mensen te ondersteunen. Naast de voedselbank is dat bijvoorbeeld Noabers voor Noabers. Zij helpen mensen die net boven de grens voor de voedselbank zitten. Wij als voedselbank geven elke week een aantal pakketten aan hen, zodat de mensen die bij hen hebben aangeklopt voor hulp ook een steuntje in de rug krijgen. Daarnaast helpen Stichting BOOM (Budget Op Orde Maken), Trefpunt Minima, Stichting De Huiskamer van Hellendoorn en Stichting Hulpfonds Hellendoorn. Verder zijn er de kerken die, zeker nu, acties hebben zoals de actie Kerstpakketten voor de minima van de Raad van Kerken."
Door corona kan dit jaar de kerstbrunch niet doorgaan. "Maar met z'n allen proberen we er ook voor de minima een leuke kerst van te maken en iedereen die ons daarbij wil helpen is nodig ik bij deze van harte uit om contact op te nemen", besluit Hofman.