Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Frisse neus halen op
Sallandse Heuvelrug

Voor wie tijdens de feestdagen, kerstvakantie en alle andere dagen in december niet de hele tijd binnen wil zitten, heeft Staatsbosbeheer de nodige activiteiten op de agenda staan. Ga op bossafari of ontdek de Sallandse Heuvelrug in de schemer.

Bossafari

Ontdek meer van de natuur van de Sallandse Heuvelrug dan alleen dat wat te zien is. Ga samen met de gids van Staatsbosbeheer op ontdekkingstocht. Met de activiteiten onderweg worden met alle zintuigen de natuur ontdekt. Ruik, proef, zie en hoor de natuur. De Bossafari is speciaal gericht op kinderen vanaf 6 jaar. De route die gewandeld wordt, is niet al te lang en er is veel te doen en ontdekken.

De Bossafari is op zondag 12 december tussen 14.00 en 16.00 uur. Deelname kost 5,- euro.

Seizoens-wandeling

Elk seizoen is de Sallandse Heuvelrug weer anders. In de lente is het uitlopende groen te zien, later volgen de paarse heide en het glooiende landschap gehuld in herfsttinten en in de winter biedt de Sallandse Heuvelrug prachtige vergezichten. Tijdens de Seizoenswandeling vertelt de gids over de natuur, de cultuurhistorie en over het ontstaan van het natuurgebied. 

De Seizoenswandeling staat gepland op zondag 26 december van 14.00 tot 15.30 uur. De route is ongeveer vijf kilometer lang. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen meewandelen voor 3,- euro, iedereen vanaf 12 jaar moet hiervoor 6,- euro betalen. Staatsbosbeheer geeft aan dat de wandeling geschikt is voor kinderen van 10 jaar. 

Ode aan het Landschap

Maak samen met de gids of boswachter van Staatsbosbeheer een wandeling over de Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer: "De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Een boeiende wandeling door een veranderend landschap. Een ode!"

De wandeling "Ode aan het Landschap" is op woensdag 29 december van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname kost 6,- euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 3,- euro. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wandelen in de schemer

Wandel met de gids over de Sallandse Heuvelrug op het moment dat de natuur tot rust komt, dieren gaan slapen en nachtdieren ontwaken. "Een mooie afsluiting van de dag."
De Schemerwandeling staat gepland voor 30 december tussen 15.30 en 17.30 uur. De kosten bedragen 7,- euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 4,- euro. Ook deze wandeling is geschikt voor jeugd vanaf 10 jaar.

Bosuilen

In december zijn uilen actief. Ze zijn op zoek naar een partner en laten dat horen. Leer meer over hoe uilen leven en wie weet laten ze nog van zich horen. 

Deze wandeling is op maandag 3 januari van 16.00 tot 18.00 uur. Deze wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten bedragen 7,- euro. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen 3,- euro korting.

Voor alle activiteiten vanaf het Buitencentrum geldt: draag kleding en schoeisel die passen bij de activiteit en weersomstandigheden. Niet alle activiteiten zijn geschikt voor mindervaliden en honden zijn niet altijd toegestaan. Voor de activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten. Bel voor meer informatie met het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug: 0548-612711 of stuur een e-mail: buitencentrumsallandseheuvelrug@staatsbosbeheer.nl