De voormalige Walkerk tussen Bouwstraat en Walstraat is nu een toonzaal van Wessels Wonen waarvan de gevel weer zichtbaar is.
De voormalige Walkerk tussen Bouwstraat en Walstraat is nu een toonzaal van Wessels Wonen waarvan de gevel weer zichtbaar is. Foto: Jan Joost

Voormalige Walkerk past in nieuwe categorie monumenten

De voormalige Walkerk, nu een toonzaal van Wessels Wonen, zou mogelijk passen in de nieuwe categorie gemeentelijke monumenten die B en W willen instellen. SGP-raadslid Sander Haase juicht de plannen van het College toe. In de Commissie Grondgebied vroeg hij concreet aandacht voor de Walkerk aan de Walstraat.

RIJSSEN - "Dit gebedshuis is een pand met veel geschiedenis. Door de sloop van de naastgelegen panden is de gevel weer zichtbaar en zijn er plannen om die weer in oude luister te herstellen. Maar een monumentenstatus brengt voor de eigenaren ook plichten met zich mee. In hoeverre is dat een belemmering om mee te werken aan het behoud van een monumentaal pand." Haase wilde graag van wethouder Erik Wessels (CDA) weten of de nieuw in te stellen categorie ook zou kunnen helpen om dit soort panden in ere te herstellen. 

De wethouder zei dat de nieuwe categorie bedoeld was om het voor pandeigenaren eenvoudiger te maken om de eerste stap te zetten. "Er is nog geen geld om er in te investeren, maar het pand komt in beeld en dat kan een opstapje zijn om in die andere categorieën terecht te komen die wel voor steun in aanmerking komen."