Na 40 jaar huisarts te zijn geweest, neemt Dik van der Leun nu afscheid van zijn patiënten.
Na 40 jaar huisarts te zijn geweest, neemt Dik van der Leun nu afscheid van zijn patiënten.

‘Met enige weemoed de volgende fase’

Algemeen

Met enige weemoed neemt huisarts Dik van der Leun (67) afscheid als huisarts in de huisartsenpraktijk Lijn 1 aan de Haarstraat in Rijssen. Hij draagt per 10 februari het stokje over aan zijn opvolger Martijn de Wringer. 

RIJSSEN - “Maar gezien mijn leeftijd en dat ik tot nu toe met veel plezier als huisarts in Rijssen heb gewerkt en het absoluut niet beu geworden ben, is het ook goed op deze manier”, geeft Van der Leun aan. Hij heeft de veertig dienstjaren vol kunnen maken mede doordat de specialisatie voor huisarts destijds maar één jaar duurde en hij dus al op zijn 27ste aan het werk ging als huisarts. 

In 1982 begon hij in Rijssen bij dokter Meppelink maar omdat de samenwerking niet erg vlotte, scheidden hun wegen in 1988. De patiënten werden verdeeld onder de beide huisartsen en Van der Leun begon letterlijk zijn eigen ‘huiskamer’praktijk. Hij moet er zelf om lachen. “Tegenwoordig, naar de eisen van deze tijd, zou dat dus niet meer kunnen in een kamer. De bijkeuken fungeerde als laboratorium. Met één eigen assistente in dienst, zij werkt trouwens nog steeds bij mij (ons). Het was maar voor een jaar, dan red je je wel. In 1989 kwam ik aan de Haarstraat terecht en sinds 2001 zitten mijn collega huisarts Corine Martens en ik als Lijn 1 op deze (inmiddels verbouwde) vestiging.”

Van oorsprong komt Van der Leun uit Giessendam. Zijn vader was dominee (Nederlands Hervormde kerk) en dat hield in dat het gezin met enige regelmaat verhuisde. Onder andere naar Drenthe, Friesland en vervolgens Apeldoorn. Hier haalde hij zijn HBS-B diploma en ging vervolgens geneeskunde studeren in Nijmegen. “Mijn vader hielp mensen op geestelijk vlak en ik koos meer de kant van het lichamelijke vlak. Praktischer dus maar ik moet eerlijk zeggen dat het geestelijke aspect er ook zeker was, aangaande psychische problemen van patiënten. Ik kon goed met hen praten en sommigen dachten zelfs dat ik een dominee was. Het geloof heeft mij zeker gevormd tot wie ik nu ben. Het is fijn wanneer mijn patiënten waarderen hoe ik mijn werk doe. In de spreekkamer het liefst zonder witte jas en bij medische handelingen met witte jas.”

In veertig jaar tijd ziet de huisarts, die bekend staat als de huisarts die nog weleens ‘uitloopt’ maar dus ook de tijd voor je heeft, veel veranderingen binnen zijn vak. “Het geheel is veel meer geautomatiseerd en de administratieve rompslomp vergt ook meer tijd. Maar dat moet niet ten koste gaan van mijn patiënten.” Hij vertelt dat mensen nu geregeld eerst op internet kijken wat ze zouden kunnen mankeren. “Dat is op zich prima maar ik merk dat ze vaak van het ergste uitgaan terwijl het meestal toch meevalt. Ze gaan dus met een gebogen rug naar binnen en komen daarna met een rechte rug opgelucht weer naar buiten”, lacht Van der Leun.

Op zaterdag 12 februari wordt er een inloop gehouden voor zijn patiënten om afscheid van hem te nemen, met naleving van de dan geldende coronamaatregelen. Dit vindt plaats in Het Parkgebouw. De patiënten zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld.