Geremanufacturede strooimachines van Aebi Schmidt staan weer klaar voor gebruik door de Provincie Utrecht. (Foto: Aebi Schmidt)
Geremanufacturede strooimachines van Aebi Schmidt staan weer klaar voor gebruik door de Provincie Utrecht. (Foto: Aebi Schmidt) Foto: Aebi Schmidt

Aebi Schmidt staat in de Top 20

Aebi Schmidt, van oudsher meer bekend onder de naam Nido, is fabrikant van strooimachines. Onder de noemer circulaire gladheidsbestrijding is het bedrijf genomineerd voor een topklassering in de Overijsselse Circulaire Top 20.

HOLTEN - Circulaire economie betekent dat het winnen van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk wordt beperkt en grondstoffen dus juist zo lang mogelijk gebruikt of hergebruikt worden. "De circulaire economie is een thema wat steeds meer aandacht krijgt", vertelt Joost Sterenborg van Aebi Schmidt. "De Nederlands overheid heeft tot doel gesteld dat in 2030 het grondstoffenverbruik in Nederland met 50 procent is afgenomen. Aebi Schmidt levert haar strooimachines voornamelijk aan overheden en wil daarom zo snel mogelijk aansluiten bij deze doelstelling."

Aebi Schmidt heeft een aanpak ontwikkeld waarbij niet alleen naar de milieu-impact wordt gekeken van de productie van een strooimachine, maar ook naar milieu-impact gedurende het gebruik van de machine. Een zogenaamde Life Cycle Assesment (LCA). Uit deze LCA heeft Aebi Schmidt meer inzicht gekregen in bijvoorbeeld de CO2-uitstoot tijdens de productie van een machine, maar ook bij onderhoud en reparatie, het rijden met een strooimachine en het strooien van het strooizout zelf.

 

Op basis van data over strooiacties van haar klanten kan Aebi Schmidt de uitvoering van gladheidsbestrijding optimaliseren, zonder dat de verkeersveiligheid in het geding komt. Sterenborg: "Samen met de Provincie Utrecht heeft Aebi Schmidt deze vernieuwde aanpak voor het eerst toegepast, wat direct tot een CO2-besparing van ruim 25 procent heeft geleid." Door de meest efficiƫnte route voor strooiauto's uit te rekenen worden bijvoorbeeld minder kilometers gereden. Ook door het gebruik van automatisch strooien, waarbij instelling van de strooimachine worden aangepast op basis van GPS-positie in plaats van door de chauffeur, wordt de hoeveelheid zout tijdens een strooiactie sterk verminderd. Maar opvallend is ook dat strooimachines geremanufactured worden, dit wil zeggen dat gebruikte strooiers volledig uit elkaar worden gehaald, alle onderdelen worden waar mogelijk gerepareerd en gereviseerd, waarna de machines weer in elkaar gezet worden en opnieuw kunnen worden ingezet. Dit voorkomt productie van nieuw strooimachines, die normaal gesproken door Aebi Schmidt geproduceerd zouden worden.

Er waren in totaal 42 aanmelding voor de Overijsselse Circulaire Top 20. Op 9 februari strijden Aebi Schmidt en de andere genomineerden om de definitieve plekken in de top 5 van de Overijsselse Circulaire Top 20. Verder wordt er nog een publieksprijs toegekend. De winnaar van de juryprijs ontvangt een bedrag 3.000,- euro en de winnaar van de publieksprijs 1.000,- euro. Daarnaast is Aebi Schmidt ook genomineerd voor de landelijke Circular Awards 2022, hiervan worden op 7 februari de winnaars bekend gemaakt.

Aanmelden om de uitzending op 9 februari 16.00 uur online bij te wonen kan via

https://overijsselsecirculaireinnovatietop20.nl

Pen