De woning waar ooit Karel Schönfeld Wichers woonde verscholen in de Rijssense bossen.
De woning waar ooit Karel Schönfeld Wichers woonde verscholen in de Rijssense bossen. Foto: Jan Joost

Wordt boswoning Karel gesloopt?

De woning in het Rijssense Veld van de grote Rijssense woordenboekmaker mr. Karel Diederik Schönfeld Wichers dreigt te worden gesloopt. 

RIJSSEN - De kwestie kwam onlangs ter sprake in de vergadering van de Commissie Grondgebied. Het begon wat ingewikkeld, maar toen de rook wat opgetrokken was, werd het duidelijk. De gemeente wil meer woningbouw mogelijk maken aan de Geskesdijk. Daarvoor zouden ook de vierkante meters van de boswoning van Karel aan de Venegge gebruikt kunnen worden. Die woning zou dan worden gesloopt en de woonbestemming uit het bos worden verwijderd. 

Slopen

Het was Sander ter Harmsel van Gemeentebelang die de kat de bel aanbond. Hij zei groot voorstander te zijn van extra woningen voor jonge mensen, "maar is het niet verstandiger om de Erfgoed Adviesraad Rijssen-Holten eerst te vragen advies uit te brengen over het slopen van de woning van wijlen Karel van 'n Notoares." Ter Harmsel stelde dat de persoon van Karel Schönfeld nog altijd groot aanzien geniet in Rijssen en dat het de moeite waard zou zijn om het voortbestaan van de woning te onderzoeken. 

Advies

Bij nagenoeg de meeste andere fracties viel het idee van Ter Harmsel om een advies te vragen van de Erfgoedadviesraad in goede aarde. Richard Jansen (SGP) wees erop dat een positief advies er zelfs toe zou kunnen leiden dat de hele woning wordt opgepakt en naar elders verplaatst wordt vanwege de museale waarde. "Dan heb je het in elk geval nog, want als het weg is komt het nooit weer terug." Ook Rob Meijerink (PvdA) en Christiaan Laurens (CU) wilden wel een advies.

'Als je iets sloopt is het weg en komt het nooit weer terug'

Wethouder Erik Wessels (CDA) toonde zich aanvankelijk niet onwelwillend over een advies van de Erfgoedadviesraad. Volgens hem zou daar zelfs geen officieel verzoek van B en W voor nodig zijn. "De leden van Erfgoedadviesraad zitten ongetwijfeld te kijken en deze raad mag gevraagd maar ook ongevraagd advies geven over alle zaken die met erfgoed te maken hebben."
In de staart van de discussie deed zich echter iets opmerkelijks voor, want wethouder Wessels liet weten intussen te beschikken over informatie dat de Erfgoedadviesraad echter niet over individuele gevallen zou mogen adviseren.
Niet duidelijk werd waarom de wethouder deze toespitsing maakte, omdat alle officiële adviesorganen van de gemeente zoals de Cultuur Adviesraad (CAR), de Sportraad en de Adviesraad Sociaal Domein ook ongevraagd hun licht mogen laten schijnen over zaken die met hun beleidsterrein te maken hebben.

Heilige grond 

Een rigoureuze sloop van de historische woning van Karel zal bij het historieminnend volksdeel van Rijssen niet goed vallen. Voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea en de Koöperaatsie reageert geschokt. "Ik ben er deze week nog langs gewandeld, maar dat is heilige grond voor Rijssen." De plannen zijn overigens nog niet definitief.

Pen