Ester du Toit heeft haar eigen atelier in Rijssen waar ze zich bezig houdt met keramiek handvormen.
Ester du Toit heeft haar eigen atelier in Rijssen waar ze zich bezig houdt met keramiek handvormen.

Ester du Toit houdt een open dag

Algemeen

Ester du Toit (49) houdt op zaterdag 5 februari een open dag keramiek handvormen in haar atelier aan de Handelsweg 21a (via de hal met de trap naar boven) in Rijssen. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur om vrijblijvend een kijkje te komen nemen en kennis te maken met Ester. 

RIJSSEN - “Op deze dag geef ik de mensen uitleg over hoe ik te werk zal gaan met de cursus die ik ga starten. De dagen en tijden zijn ook nog onbekend maar we gaan samen bekijken wat eventueel handige dagdelen of avonden zijn”, vertelt Ester.  

Zuid-Afrika 

Ester komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en legt met haar mooie Zuid-Afrikaanse accent uit wat keramiek handvormen betekent. “Veel mensen denken meteen aan een draaischijf maar die gebruik ik hier dus niet. We vormen hier alles met de hand, dat maakt het geheel heel eigen.” Ester en haar echtgenoot Andries wonen sinds twee jaar in Nederland en streken neer in Rijssen. “Dat heeft onder andere te maken met onze twee zonen die destijds in Nederland gingen studeren en hier ook bleven wonen. We zijn onze kinderen dus achterna gegaan.” Ze kwamen in Rijssen terecht via connecties aangaande het werk van Andries.

Experimenteren

“Mijn man is gelukkig ook creatief  en heeft me geholpen om er een mooi atelier van te maken. Dat was mij in mijn eentje niet gelukt”, geeft Ester aan. Vanaf haar jeugdjaren is ze altijd al creatief bezig geweest, in het begin met tekenen en schilderen en daarna ook met keramiek. “Mijn moeder wilde eigenlijk altijd al dat ik naar de universiteit zou gaan maar daar ben ik veel te praktisch voor. Het werken met keramiek heb ik mijzelf helemaal aangeleerd en eigen gemaakt via allerlei boeken en tijdschriften. En heel veel experimenteren, dat doe ik nog steeds”, lacht Ester. Ze gaf in Zuid-Afrika al lessen in keramiek en momenteel is zij op de maandagavond te vinden in De Hobbyboerderieje. “Werken met klei is geweldig, daarna het ontstane product schilderen en eventueel glazuren en vervolgens is het altijd weer een verrassing hoe het geheel uit de oven komt. Ik geniet hier steeds opnieuw weer van.”

Kosten

Een cursus omvat in eerste instantie tien lessen van twee uur en dertig minuten (vier tot zes personen) maar dit kan verlengd worden of na een periode kan men opnieuw komen voor een volgende cursus. De kosten bedragen 20 euro per les (tien lessen 200 euro). Dit is exclusief klei (bij Ester te verkrijgen) en bakkosten van de oven. Een proefles is ook mogelijk. “Ik begin meestal met een schaal(tje) en geef goede uitleg hoe je iets moois kan maken. Daarna hebben cursisten ook een vrije keus wat zij willen maken.” Ester hoopt velen te begroeten. Zie ook (website in aanmaak): www.kwastenklei.nl, Instagram of bel 06-12316149.