Team Evenmens Rijssen-Holten, vlnr. Margret, Anjolien, Mariët, Janny en Helma.
Team Evenmens Rijssen-Holten, vlnr. Margret, Anjolien, Mariët, Janny en Helma. Foto: Lenneke Lingmont

Zorg voor iemand in je omgeving

Algemeen

‘Sinds mijn vrouw een herseninfarct heeft gehad, vergeet ze heel veel. Ook fysiek heeft ze veel in moeten leveren, lopen is bijvoorbeeld nog steeds erg moeilijk, evenals naar het toilet gaan. Tot haar 65e heeft ze alles zelf willen doen. En eigenlijk wil ze dat nog steeds. Dat maakt het soms extra moeilijk.’ Jan is mantelzorger van zijn vrouw, sinds een aantal weken komt hij bij ons even zijn hart luchten. Daarnaast hebben we kunnen regelen dat er wekelijks een vrijwilliger bij zijn vrouw gaat zitten, zodat Jan even een boodschap kan doen of met zijn hobby aan de slag kan gaan.

Zorgen voor iemand die je lief is, doen heel veel mensen, maar wanneer ben je mantelzorger? Is dit een soort vrijwilligerswerk? En wat betekent dat eigenlijk, mantelzorger zijn? Maak ik dan aanspraak op regelingen of subsidies? Dit zijn vragen die veel bij ons binnenkomen. Zorgen voor je naaste: dat doe je toch gewoon? Dat is toch heel normaal. Uiteraard ben je ook gewoon jezelf, maar de term van mantelzorger gaat voor jou op als de zorg langdurig is. Mantelzorg is niet alleen de zorg voor hulpbehoevende ouderen, maar bijvoorbeeld ook de zorg voor een broer of zus die chronisch ziek of gehandicapt is en de zorg voor een kind met autisme. Je kunt als mantelzorger gebruik maken van verschillende voorzieningen en bijvoorbeeld het jaarlijkse ‘Schouderklopje’ aanvragen.

Soms kan al dat zorgen voor een ander je ook wel eens te veel worden. Dat merken we regelmatig in gesprekken die we voeren met mantelzorgers uit onze gemeente. Bijvoorbeeld ook bij Ank, die al langere tijd zorgt voor haar vader die dementie heeft. Ank bezoekt onze activiteiten om er even uit te zijn en om even te ontspannen. Wij hebben Ank en haar moeder kunnen helpen met hun gesprekken met instanties en hebben een maatje geregeld voor vader. Onze vrijwilliger komt de man wekelijks ophalen voor een wandeling door de natuur. Daar genieten ze beiden van. Ook Anks moeder is op deze manier even ontlast van haar zorgen. Toch fijn dat we mensen op deze manier een beetje in balans kunnen brengen en overbelasting kunnen voorkomen.

Onze vrijwilligers vormen dus echt het hart van ons werk. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Je doet jezelf en de ander veel plezier. Er is ook veel meer mogelijk dan je denkt en hoeft zeker niet veel tijd te kosten. Wil jij iemand helpen? Meld je gerust.

Evenmens Rijssen-Holten
T. 0548 – 638 830
E-mail: Info@evenmens.nl

https://evenmens.nl