Richard Jansen
Richard Jansen Foto: ©2021 STUDIO 81 Photography

Bouwen voor ouderen schept ruimte voor jongeren

Algemeen

In 2017 zei vertrekkend Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok dat de Nederlandse woningmarkt af was en vol trots meldde hij dat een dergelijk ministerie niet meer nodig zou zijn. Als de woningmarkt al ooit af is geweest dan is daar nu weinig meer van te merken. Diverse ontwikkelingen hebben een woningtekort doen ontstaan dat grote maatschappelijke gevolgen heeft.

Wat kunnen we doen om de gevolgen te verzachten en op korte termijn (deels) op te heffen? De SGP vindt dat we hier voor de toekomst lering uit moeten trekken. ‘Zachte’ plannen uit de kast halen en omzetten in ‘harde’ plannen en dus klaar staan om tot uitvoering over te gaan, zonder dat daar weer jaren van voorbereiding overheen gaan.

De afgelopen jaren hebben we als gemeente Rijssen-Holten onvoldoende plannen voorbereid waardoor we nu ‘op de blaren zitten’. Als SGP vinden we dan ook dat we met de huidige woningbouwprojecten, waaronder in Rijssen Opbroek Noord, maar zeker ook met Opbroek Oost en het Enkcoterrein in Holten snel aan de slag moeten. De SGP is sowieso voor het vereenvoudigen van procedures. Niet alleen nu de woningnood zo hoog is. Eenvoudige procedures voorkomen onnodige vertraging, we kunnen dan denken aan het overslaan van bepaalde fases in de voorbereiding, uiteraard zonder dat rechten van burgers in de knel komen.

Het bevorderen van de doorstroming kan door het plannen van hoogbouw/appartementen in het Opbroek, maar ook door het mogelijk maken van appartementenbouw in of nabij het centrum, bijkomend voordeel is het oplossen van stedenbouwkundige knelpunten. Dit bevordert ook het vrijkomen van woningen voor onze jongeren/starters.

Niet alleen staat de woningmarkt onder druk wat betreft aantallen, ook zijn de prijzen torenhoog. Om toch starters op de woningmarkt toe te kunnen laten treden denkt de SGP aan andere woonvormen, bijvoorbeeld de zogenaamde tiny houses, volwaardige en compacte starterswoningen.

Wat de SGP betreft is het credo bouwen, bouwen, bouwen wel van toepassing binnen onze gemeente. Laten we beginnen!