Carin van Hout
Carin van Hout

Leden Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars exposeren

Algemeen

Carin van Hout en Rietje Baas zijn beiden lid van de Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars, de VHBK. Zij exposeren van 5 maart tot 30 mei in Cultureel Centrum Het Beaufort in Markelo. De opening is op zaterdag 5 maart om 16.00 uur en is alleen toegankelijk voor genodigden. 

HOLTEN/MARKELO - Carin van Hout schildert vooral met acrylverf, een materiaal dat haar blijft boeien. Verder ontwerpt en maakt zij unieke tassen in leer of doek en tekent graag naar model in soft pastel. Zij was eigenaresse van een winkel in kunstenaarsbenodigdheden, werkte 30 jaar in het onderwijs en behaalde onder meer de lesbevoegdheden Tekenen, Kunstgeschiedenis (aan de Rietveld Academie) en handenarbeid.
Het werk is vooral veelzijdig qua onderwerp en werkwijze. In deze expositie zijn eigenzinnige portret- / modelschilderijen, monumentale verhalen en enige tassen te zien. Ook haar nieuwste en meest persoonlijke schilderijen zijn te zien; een serie nachtmerries, die verwijzen naar indringende gebeurtenissen in haar leven.

Rietje Baas heeft zich bekwaamd in glasfusing. Na wat omzwervingen door Nederland is zij in 2012 neergestreken in het mooie Holten. Sinds 2020 verblijft ze ook veel in met name Zweden en Noorwegen. Om tijdens haar werkzame leven, als organisator van reizen naar Scandinaviƫ, haar hoofd leeg te maken, is zij begonnen met edelsmeden en daarna met werken met glas.
Nu gebruikt zij de wintermaanden om haar werken te creƫren. Met name de directe omgeving en de natuur inspireren haar. Glas heeft Rietje altijd al gefascineerd, met name door de sprankelende kleuren bij wisselend licht en de mogelijkheden die het materiaal daardoor biedt. Na een workshop glasfusing gevolgd te hebben is zij voor deze techniek gevallen. Glas wordt hierbij, na het te snijden en modelleren, onder hoge verhitting versmolten.
Door veel te experimenteren blijft Rietje zichzelf ontwikkelen. Er is in het leerproces veel fout gegaan doordat het versmelten van glas niet vanzelfsprekend is. Het is iedere keer weer spannend als de oven na een stookgang open mag of het resultaat is zoals verwacht. Glas is veelzijdig en kleurrijk.

De expositie is te bezoeken op zondag 6 maart van 13.00 tot 15.00 uur en verder op 12, 13, 19, 20, 26 en 27 maart en 2 en 3 april van 14.00 tot 16.30 uur. Na die tijd is de expositie tot 30 mei uitsluitend na afspraak met beheer@hetbeaufort.nl te bezoeken.

Rietje Baas