Liza van Voorthuizen laat haar schilderij van de Eiffeltoren zien.
Liza van Voorthuizen laat haar schilderij van de Eiffeltoren zien.

Liza van Voorthuizen heeft plezier in schilderen

Algemeen

Tijdens ‘Etalagekunst’ vorig jaar november in het centrum van Rijssen waren in veel winkeletalages schilderijen van diverse amateurkunstenaars te bewonderen. Ook Liza van Voorthuizen (10) uit Rijssen heeft deelgenomen aan de ‘Etalagekunst’.

RIJSSEN - Twee jaar geleden kreeg zij met sinterklaas een teken/schilderkoffer van haar ouders. “Tekenen deed ik al wel maar schilderen nog niet. Zij zagen hoe leuk ik het vond en vroegen of het wat voor mij zou kunnen zijn om bij Ineke KleinJan op schilderles te gaan. Dat ben ik toen gaan doen en vind het heel leuk. We schilderen in kleine groepjes in verband met corona en ik kan mij hier lekker ontspannen”, vertelt Liza. Haar ‘schilderjuf’ was één van de initiatiefnemers van Etalagekunst Rijssen.

Vrolijk en kleurrijk

Liza zit in groep zeven van de Constantijnschool. Ze vindt het prettig om samen met andere kinderen bezig te zijn met schilderwerken.
“Het is heel gezellig en je leert ook weer van elkaar. Mijn voorkeur is het schilderen van dieren, vrolijk en kleurrijk. Ik gebruik daarbij acrylverf, het liefst van het merk Amsterdam.” Liza schildert één uur per week bij KleinJan en thuis ook nog wel een aantal uurtjes per week. “Dat ligt er een beetje aan of ik er zin in heb en aan de tijd.” Ze geeft aan dat het schilderen haar tevens meer zelfvertrouwen heeft gegeven. “Daarom vonden mijn ouders het ook wel belangrijk dat ik deze lessen ging volgen.”

Eigen draai

Liza schildert zowel uit haar hoofd alsook aan de hand van voorbeelden. “Zelf iets bedenken is leuk maar als ik een voorbeeld naschilder, geef ik er wel mijn eigen draai aan.” Ze laat een schilderij van de Eiffeltoren zien.
“Ik denk dat ik steeds beter leer schilderen en oefen met veel verschillende technieken. Ik probeer steeds weer andere dingen uit. Of ik ooit nog schilderijen ga verkopen, geen idee maar het belangrijkste voor mij is het plezier dat ik heb aan het schilderen.”