Sander Haase
Sander Haase

SGP wil een groener en dus leefbaarder Rijssen-Holten

Algemeen

De SGP wil Rijssen-Holten vergroenen. Letterlijk. We moeten meer bomen planten, de hoeveelheid verharding verminderen en meer aandacht schenken aan groenonderhoud.

De wens tot vergroenen komt niet uit de lucht vallen. Onderzoek wijst namelijk uit dat meer groen in de openbare ruimte de gezondheid van inwoners bevordert en de sociale cohesie in de samenleving vergroot. Ook heeft het een positief effect op de biodiversiteit. Tot slot maakt veel groen onze woonplaatsen klimaatbestendiger: water wordt beter vastgehouden en ‘s zomers wordt het minder heet. Meer groen maakt Rijssen-Holten dus leefbaarder.

Vergroenen is gelukkig geen wens van de SGP alleen. Uit een enquête voor de Woonvisie blijkt dat inwoners ‘groen’ het meest belangrijk vinden als het gaat om de openbare ruimte. De meesten wonen het liefst in een groene en autoluwe straat.

Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. De SGP kiest daarbij voor meer groen en minder verharding; voor meer ruimte om te leven en minder plek voor gemotoriseerd verkeer. Auto’s hoeven niet altijd voor de deur geparkeerd te worden, zeker niet in woonwijken. Het is beter om kinderen veilig op straat te kunnen laten spelen en onze schaarse ruimte te gebruiken voor wandelen of fietsen. ‘Het recht van de snelste’ is voorbij.

De eerste stap is reeds gezet. Op aangeven van de SGP wordt nu een nieuwe Groenstructuurvisie ontwikkeld. De oude groenstructuurplannen van Rijssen en Holten uit 1995 en 2003 worden herzien. De uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie worden daarbij gelijk meegenomen. Ook gaat het huidige boomvervangingsplan op de schop: dat wordt vervangen door een bomenbeleidsplan.

Onze publieke ruimte is een schaars goed. De invulling daarvan is dus niet om het even. Er moet gekozen worden. En wat vinden wij dan belangrijk? De SGP kiest voor leefbaarheid en wil daarom onze gemeente vergroenen. Want groen doet leven!

SGP Rijssen-Holten