Gerrit Ligtenberg maakte een viertal kwartetten over Rijssen van vroeger en nu.
Gerrit Ligtenberg maakte een viertal kwartetten over Rijssen van vroeger en nu. Foto: Cantique Rijssen

Oer-Rijssens kwartet voor goede doel

Algemeen

Half april verschijnt een uniek kwartetspel over Rijssen met de intrigerende naam ’n Kwartet Kwartet’n, dus een viertal kwartetspellen. Opbrengst van het spel is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar een werkend medicijn tegen de dodelijke spierziekte ALS.

RIJSSEN - Bedenker van het kwartetspel is Gerrit Ligtenberg uit Rijssen, die zelf aan ALS lijdt. Vorig jaar werden verschillende acties in Rijssen ondernomen om geld in te zamelen voor dit goede doel. Omdat Ligtenberg grotendeels aan zijn rolstoel gebonden is, kon hij daar niet fysiek aan meedoen, maar hij slaagde er wel in om dit oer-Rijssense en onderhoudende kwartetspel te bedenken. Hij verzamelde fotomateriaal en met hulp van vrienden, bekenden en ondernemers die het doel willen steunen kwam dit kwartetspel tot stand.

Woer zi-j van

Elk kwartetspel heeft een thema en telt 40 kaarten. In totaal dus maar liefst 160 kaarten met bekende en onbekende foto’s. Thema’s zijn: Rijssen vroeger, de mensen; Rijssen vroeger, de stad; Woer zi-j van? en Rijssen vandaag. Oud-docent Ligtenberg kon het natuurlijk niet laten om de spelers ook iets mee te geven. “We hebben er een boekje bij gemaakt met achtergrondinformatie en weetjes over de onderwerpen. Zo is te lezen dat Jantje van Drees (Mekenkamp) ooit het Rijssens volkslied schreef en als je wilt horen hoe dit klinkt, kun je via een QR-code het Rijssens Mannenkoor horen die het volkslied zingt.”

Website

Drukkerij Cantique is Ligtenberg zeer ter wille geweest bij het maken van spel en de website www.rijssenskwartet.nl. De verkoopprijs is 29,95 euro, maar wie het spel voor dinsdag 1 maart bestelt, betaalt slechts 24,95 euro. Ook zijn er ondernemers die de drukkosten voor hun rekening hebben genomen. De totale netto-opbrengst komt bij het goede doel terecht.

Kennis van de stad wordt al spelend opgefrist. Er passeren burgemeesters waar een straat naar genoemd is: Teunis Lodder, Casparus Landweer, Jan Knottenbelt en Wijnand Zeeuw. De bijnamen zijn met zorg geselecteerd. In herinnering wordt geroepen dat Naatje van Drees als meisjesnaam Mekenkamp had en zo gaat het verder met Menn-Merieje, Oabrams-Dieka en Klean Dientje. Mooie uitleg ook op de kwartetkaarten. Zo wordt van ’n Smeargen Vinger verteld dat deze bijnaam is ontstaan omdat hij zijn klanten wel eens een borrel serveerde met vieze handen. Verder een prachtige foto van kruidenier Averink (Beskuutn-jeunkn) bij een geopende bakfiets, maar ook Kap-Dieks met de hondenkar.

Liefde

Met veel liefde voor de historie van Rijssen nam Ligtenberg “verdwenen gebouwen” op zoals het oude stadhuis op het Schild, de Schildschool, ‘n Stoetnweenkel en stadsboerderijen. Maar ook “gebouwen van vroeger”, waarin de nostalgische stadsboerderij van Ligtenberg zelf aan de Haarstraat is opgenomen.

Verleiding 

De verleiding is groot om nog veel meer thema’s en onderwerpen te noemen: Schrijvers en dichters, Werken bij Ter Horst, Nieuwe Natuur, Rijssen Herdenkt, Muzikaal Rijssen en Rijssen Bouwt. Het beste is om het kwartetspel gewoon aan te schaffen en te spelen.

Net als over de naam van het spel is ook over de vormgeving goed nagedacht. De kaarten hebben een nostalgische uitstraling. Het fotomateriaal is van hoge kwaliteit. Ondanks het gegeven dat de foto’s moeten passen op de kwartetkaarten, zijn de afbeelding zeer scherp; historische gebouwen, situaties en personen zijn bijzonder goed te herkennen.

Bestellen is heel gemakkelijk

Het kwartetspel is heel gemakkelijk te bestellen via de speciale website die voor het goede doel is gemaakt www.rijssenskwartet.nl Het aantal kwartetspelen is aan te geven en de betaling is simpel te regelen. Het kwartetspel wordt gratis thuisbezorgd.