Afbeelding

Dreigende verpaupering platteland & buurtschap

Algemeen

De VVD Rijssen-Holten zet zich volop in voor behoud van een leefbaar platteland en een sterke weerbare agrarische sector. Onze boeren, onze voedselmakers die zich 24 uur per dag, 7 dagen in de week volop inzetten om ons te voorzien van gezond en (h)eerlijk voedsel, verdienen waardering en respect.

Hoewel de kaders waarin de boeren zich kunnen bewegen grotendeels afhankelijk zijn van regelgeving uit Den Haag of Brussel moeten we ook lokaal kijken wat we kunnen doen om de positie van de boeren te versterken. VVD Rijssen-Holten heeft hier de afgelopen tijd diverse initiatieven voor ontplooid. Zo moeten grondeigenaren van akkerranden meeprofiteren van de subsidie die de gemeente Rijssen-Holten verstrekt. Tijdens het vaststellen van de begroting 2022 afgelopen november heeft de VVD een motie ingediend om een pilot te starten met betrekking tot het vastleggen van CO2 in de bodem. Helaas is deze motie door de huidige coalitiepartijen SGP-ChristenUnie-CDA en Gemeentebelang verworpen. Een gemiste kans.

Veel plattelanders verdienen hun brood met een baan die gerelateerd is aan agrariƫrs. Dit is al jarenlang het geval en zorgt voor veel verwantschap op ons mooie platteland. Tradities zoals het paasvuur bouwen, carbid schieten en de jaarlijkse feesten in de buurtschappen komen uit die verwantschap voort en dat is natuurlijk prachtig! Dit moeten we behouden en versterken.

De leefbaarheid staat onder druk en verpaupering van het platteland ligt op de loer. We zien dat veel jongeren die hier geboren en getogen zijn, willen blijven wonen in hun geboortestreek. Wat betreft de VVD moeten we meer dan voorheen kijken naar kansen waar dit zou kunnen en in welke vorm.

De VVD Rijssen-Holten wil als lokale partij de agrarische bedrijven maximaal de ruimte geven om zich te ontplooien. Tegelijkertijd moeten we oog houden voor een buitengebied wat leefbaar en toekomstbestendig is.