Bram Knobbe (rechts) en Ryan Olbertz mogen allebei naar de ruimtevaartorganisatie NASA in Houston.
Bram Knobbe (rechts) en Ryan Olbertz mogen allebei naar de ruimtevaartorganisatie NASA in Houston.

We have a winner! Bram Knobbe

Algemeen

Twee weken lang een kijkje achter de schermen nemen bij ruimtevaartorganisatie NASA in Houston (Verenigde Staten). Voor Bram Knobbe (leerling 6 vwo, De Waerdenborch in Holten) en Ryan Olbertz (leerling 5 havo, Bonhoeffer College in Enschede) wordt deze droom werkelijkheid. 

HOLTEN - De twee leerlingen deden namens hun scholen mee aan de finale van de ruimtevaartwedstrijd “Countdown to Houston”. De finale werd georganiseerd door Techniekpact Twente en de United Space School en vond online plaats via teams vanwege storm Eunice. 


Zes finalisten, die de winnaars waren van voorrondes op vijf Technasia in Overijssel, presenteerden hun ideeën over de aanpak van een missie naar (de manen van) Mars in een verslag en een videopitch. In de finale kregen zij de opdracht om na te denken over een nieuwe generatie explorers voor Mars en zijn manen Phobos en Deimos. Namens De Waerdenborch verdedigden Milan Wanders en Bram Knobbe hun oplossingen aan een jury. Bram bedacht een driepotige constructie waardoor zijn explorer zeer wendbaar, flexibel en stabiel is. De keuze voor deze aanpak moest hij in de online finale verdedigen voor een vijfkoppige jury die bestond uit oud-deelnemers en mensen die werken in de ruimtevaart. De jury was onder de indruk van de simulaties van de bewegingsmogelijkheden van zijn explorer.


Na juryberaad kwam eindelijk de uitslag. We have a winner: Bram Knobbe won het felbegeerde ticket naar Houston! Samen met Ryan vertegenwoordigen zij Nederland tijdens dit inspirerende ruimtevaartprogramma. Bram: “Door deze wedstrijd ben ik me gaan verdiepen in de ruimtevaart en alle ontwikkelingen en is de wens ontstaan om hier mijn werk van te maken. Momenteel doe ik dan ook mee aan de selectie voor Lucht- en Ruimtevaartkunde aan de TU Delft. Hiervoor moet ik een toets doen en alleen de 440 beste scores mogen aan die studie beginnen.”


Twee jaar geleden deed Bram al mee aan de internationale wedstrijd en won toen ook de grote finale. Helaas gooide corona roet in het eten en werd een reis naar Houston hem door de neus geboord. Vorig jaar mocht hij daarom deelnemen aan een online alternatief. Dit jaar werd hij rechtstreeks in de finale geplaatst, waar hij zich wederom moest bewijzen. “Het online programma was al super geregeld. Ik ben heel benieuwd hoe het is om dit nu in real-life te mogen meemaken!”


In de tweede helft van juli 2022 is het zover. Dan gaat Bram met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. “Binnenkort maken we kennis met de andere deelnemers via een speciaal opgerichte Facebookgroep. Zo tof om met deze verschillende culturen te mogen samenwerken aan één gezamenlijk doel en mijn kennis over de ruimtevaart te vergroten”, aldus Bram. Twee weken lang volgen zij lezingen van vooraanstaande wetenschappers en astronauten en duiken zij in de wereld van de ruimtevaart waarbij alle facetten van de ruimtevaart aan bod komen. Met als doel: een missie naar de Mars voorbereiden.

Of de missie naar Mars zelf ook bij het programma inbegrepen zit? Bram: “Was dat maar waar! Maar het hele proces tot aan de lancering mogen voorbereiden, is al een droom die uitkomt.”