Jan Erik Rietman, SGP Rijssen-Holten
Jan Erik Rietman, SGP Rijssen-Holten

SGP: Wat mag de verkeersveiligheid kosten?

Algemeen

Veel mensen uit onze gemeente volgen de vele bouwplannen en projecten in onze mooie gemeente Rijssen-Holten op de voet. Wanneer komen de huizen voor onze jongeren en ouderen in het Opbroek gereed? Wanneer is het nieuwe zwembad in Rijssen klaar en komt er een uitbreiding van het industrieterrein? En wanneer gaan ze nu eindelijk eens doorpakken in en rondom het centrum van Holten? Allemaal vragen die er toe doen. Vele belangen raken elkaar bij deze ontwikkelingen. 

Eén van deze belangen is natuurlijk de afwikkeling van de verkeersstromen die al deze plannen met zich meebrengen. Vanuit het Opbroek komt natuurlijk veel fietsverkeer dat zich een weg moet gaan zoeken richting school, werk of bijvoorbeeld het zwembad of sportpark. De uitbreidingen van industrieterreinen in Nijverdal en Rijssen brengen extra, veelal zwaar vrachtverkeer, te weeg die zich een weg moet gaat banen richting de A1. In Holten zien we een overspannen en onveilige situatie in het centrum en om over het doorgaande verkeer richting Deventer nog maar te zwijgen. 

Het kan anders en het moet anders. Veel geld gaat in onze gemeente terecht naar zorg, wonen, sport en bijvoorbeeld preventie. Ook verkeer moet een grote plek krijgen hierin. Het in de vergetelheid geraakte fietsstructuurplan moet weer uit de kast gehaald worden en er moet serieus gewerkt worden aan een veilige en complete ontsluiting van het Opbroek. Onze jongeren verdienen een serieuze plek in het verkeer. Ook het vrachtverkeer in onze transportgemeente moet de ruimte krijgen. We zijn trots op de vele transportfirma’s en een ondertunneling van de N350 is het minimum om de doorstroom te behouden richting huis en A1. Bouwen? Prima, maar dan ook de infrastructuur op orde.