Henk Kiela en Gerdien Kiela-Nijkamp zijn al meer dan 60 jaar samen.
Henk Kiela en Gerdien Kiela-Nijkamp zijn al meer dan 60 jaar samen.

We hadden eigenlijk niks

Algemeen

Henk Kiela (84) en Gerdien Kiela-Nijkamp (82) vierden hun 60-jarig huwelijk op woensdag 2 maart. Op deze ochtend kregen zij een bezoekje van burgemeester Arco Hofland die hen persoonlijk de felicitaties bracht en in de middag vierden zij hun diamanten huwelijksfeest in zaal Haverkamp in Markelo samen met hun kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

RIJSSEN - Henk is geboren en getogen in Nieuwer Amstel (nabij Amstelveen) en Gerdien is een geboren en getogen Rijssenaar. Beiden maakten ze de oorlogstijd nog mee en Gerdien geeft aan dat het in hun gezin van veertien kinderen geen vetpot was. “We hadden eigenlijk niks en we maakten zelf ons speelgoed van bijvoorbeeld kartonnen dozen.” “Of van oude rubberbanden een bal maken”, vult Henk aan. Ze ontmoetten elkaar in juni 1959 in het Avonturenpark Hellendoorn. “Ik was hier toen met een kameraad en Gerdien met haar zus. Zij zaten op een bankje bij het doolhof en we vroegen hen om een vuurtje. Er ontstond een leuk gesprek. Het klikte al meteen tussen Gerdien en mij. Vervolgens gaf ik haar mijn horloge en ik zei dat ik die ’s avonds in Rijssen weer kwam ophalen. Zo is het ook gebeurd en maakte ik meteen al kennis met haar familie”, lacht Henk.

Na drie jaar heen en weer reizen met de trein trouwden ze en hielden het feest bij café restaurant Gijsbers. Daarna woonden ze eerst nog twee jaar in huis bij de familie Nijkamp. “Vervolgens verhuisden we naar Olst. Ik werkte als onderwijsassistent in Deventer op de Tropische Landbouwschool en heb hier in totaal dertig jaar gewerkt”, vertelt Henk. Maar na acht jaar in Olst te hebben gewoond, wilde het stel toch liever naar Rijssen verhuizen. “We kwamen toen te wonen in dit huis waar we inmiddels al bijna vijftig jaar met veel plezier wonen.” Dat gaat nog redelijk goed al is Gerdien al een tijdje minder goed ter been. Voor hun trouwen werkte Gerdien bij de HEKA, onder andere het naaien van broeken. “Maar eenmaal getrouwd, stopte je met werken”, aldus Gerdien.

Het echtpaar kreeg drie kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ze hebben een fijne familieband. Henk en Gerdien hadden jarenlang een zomerhuisje op camping De Biester waar ze geregeld te vinden waren. “Vroeger gingen we ook vaak met de hele familie naar Bussloo. Lekker zwemmen en dan allerlei lekkere versnaperingen mee”, dat was ook genieten. Als hobby had Henk het maken van bruidsboeketten. “Ik had wat met bloemen en heb menig boeket gemaakt voor familieleden en kennissen.” De jaren kenmerken vreugde en verdriet, er zijn inmiddels al heel wat naaste familieleden overleden. “Maar we zijn heel blij dat we op onze leeftijd nog samen zijn”, meent het echtpaar.