Fragment uit de uitslag van het mysterieuze koopstromenonderzoek.
Fragment uit de uitslag van het mysterieuze koopstromenonderzoek. Foto:

Mysterieuze zondags-enquête van onbekende opdrachtgever

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is in Rijssen-Holten een mysterieus koopstromenonderzoek gedaan. De enquête is uitgevoerd door het Utrechtse onderzoeksbureau Dietz, maar wie opdracht heeft gegeven om dit onderzoek uit te voeren mag het bureau niet bekend maken. 

RIJSSEN-HOLTEN - De lijsttrekkers kregen een uitnodiging om te verschijnen op een debatavond om richting de komende gemeenteraadsverkiezingen over de uitslag van het onderzoek van gedachten te wisselen. SGP-lijsttrekker André Scheppink, een van de geharnaste tegenstanders van winkelopenstelling op zondag, was bereid naar de debatavond te komen. "We hebben een helder standpunt en dat wil ik met alle plezier uit komen leggen", aldus Scheppink. "Bovendien was ik ook erg benieuwd naar dit onderzoek." Bij navraag bleek echter dat de winkeliers van de Holtens Handelsvereniging (HHV) en die van de Rijssense Habi niets wisten van het gehouden onderzoek.


Scheppink wilde daarop graag weten of de andere lijsttrekkers soms meer wisten van de mysterieuze opdrachtgever, maar ook zij wisten van niets. "Ik heb dat toen met de anderen kortgesloten en we hebben gevraagd of bij dat debat ook de Habi en de HHV aanwezig zouden zijn als meest betrokkenen. Maar dat was de bedoeling niet."


"Nou ja, dan blijven er wel heel veel zaken onduidelijk en toen is besloten om dan maar niet te gaan. Ook de CU, het CDA en Gemeentebelang haakten af, waarop het debat is afgeblazen."
Scheppink zegt dat naderhand wel de uitkomsten van het onderzoek zijn opgestuurd in een bijlage in de mail. Daaruit blijkt dat Dietz voor het onderzoek 300 mensen heeft ondervraagd: 39 procent uit Rijssen, 36 procent uit Holten en 25 procent uit een andere plaats. De voor de hand liggende uitslag zou zijn dat een meerderheid de winkels in Holten op zondag graag open wil hebben. Scheppink vraagt zich echter af in hoeverre dit onderzoek serieus genomen kan worden.
 

"Er staat letterlijk onder het kopje "Weglekkende omzet" dat een vergelijkbare groep wel op zondag wil gaan winkelen in de gemeente Rijssen-Holten wanneer dit mogelijk zou zijn. Omdat dit nu niet gebeurt, lekken de bijbehorende economische voordelen nu weg uit de gemeente Katwijk."

"Wel vervelend dat mensen uit Katwijk helemaal naar Holten moeten komen", zegt Scheppink gekscherend.