Afbeelding

Sporten is gezond maar regelmatig ontstaan sportblessures

Algemeen

Bij Fysio Bewust zijn we dagelijks bezig met de behandeling van fysieke klachten. Maar ook sportblessures vormen een groot deel van de dagelijks praktijk. De locatie van Fysio Bewust binnen USA Sport te Rijssen vormt de ideale plek om te herstellen van je sportblessure. De fysiotherapeuten van Fysio Bewust maken namelijk gebruik van de fitnessapparatuur en de grote oefenruimte van USA Sport. Het herstellen van een sportblessure is namelijk geen kwestie van rust, maar gedoseerd opbouwen van de belasting om uiteindelijk weer pijnvrij te kunnen sporten. 

De coronapandemie heeft de afgelopen jaren een ander beeld veroorzaakt wat betreft het ontstaan van sportblessures. Door de lockdown en de beperkingen van het georganiseerd sporten werden sporten zoals voetbal, volleybal en handbal minder bedreven. Dit heeft geleid tot minder sportblessures in 2020 ten opzichte van 2019. In andere niet-georganiseerde sporten zoals hardlopen, skeeleren, wielrennen en mountainbiken werden juist meer blessures geconstateerd.

In 2020 liepen ongeveer 3,8 miljoen mensen een sportblessure op waarvan meer dan de helft medisch behandeld is aan de blessure. Deze cijfers laten zien hoeveel sportblessures er jaarlijks ontstaan. Dit wekt waarschijnlijk de vraag op; moeten we dan wel gaan sporten als er zoveel blessures door ontstaan? Gelukkig zijn de gezondheidsvoordelen van sporten groter dan de risico’s en de kosten van sportblessures. Met andere woorden: de gezondheidsvoordelen van sporten zijn op de lange termijn kosteneffectief. Denk aan minder overgewicht, lagere kans op hart- en vaatziekten en betere geestelijke gezondheid. Maar het veel vóórkomen van sportblessures geeft wel aan dat het belangrijk is om sporten goed te begeleiden!

Een verantwoorde opbouw van de sportbelasting is het belangrijkst in het voorkomen van sportblessures. Aan verenigingen de taak om goede trainers en coaches in de gelederen te hebben. En bij niet-georganiseerde sporten zoals hardlopen is het belangrijk voor de sporter om informatie in te winnen zodat de sport verantwoord wordt uitgevoerd. Ook kunt u voor informatie terecht bij Fysio Bewust. Heeft u desondanks een sportblessure ontwikkeld dan helpen de therapeuten bij Fysio Bewust u zo snel mogelijk te herstellen!

Fysio Bewust
www.fysiobewust.nl
T: 06 40130442

Afbeelding