Het echtpaar Blok-van ’t Zet kwam naar Rijssen door een vacature voor een directeur van de huishoudschool Het Veerenland in Rijssen.
Het echtpaar Blok-van ’t Zet kwam naar Rijssen door een vacature voor een directeur van de huishoudschool Het Veerenland in Rijssen.

‘We hebben elkaar ontmoet in Effatha’

Algemeen

Jaap Blok (85) en Wieke Blok-van ’t Zet (93) uit Rijssen hopen hun 60-jarig huwelijk te vieren op zondag 13 maart. Op zaterdag 12 maart houden zij een buffetje in eigen familiekring bij ’t Brodshoes in Rijssen. Op maandag 14 maart brengt burgemeester Arco Hofland hen een bezoekje en op woensdag 16 maart houden zij open huis voor kennissen en buren. Ze vinden het fijn dat dit nu allemaal weer mogelijk is.

RIJSSEN - Jaap is geboren in Drenthe en Wieke is een geboren Friezin. “Maar ik ben opgegroeid in Limburg. Toch ben ik later weer in Drenthe terechtgekomen om daar te werken in het onderwijs. Vervolgens ben ik naar Voorburg vertrokken om te werken bij Effatha doveninstituut voor kinderen als dovenonderwijzeres.” Hier werkte zij twaalf jaar. Daar ontmoette zij Jaap die hier ook kwam werken. “Ik bezocht eerst de HBS in Emmen, werd vervolgens leraar in Mijdrecht en na twee jaar kwam ik in dienst bij Effatha in Voorburg”. Een jaar later trouwden Jaap en Wieke en hielden het huwelijksfeest in Voorburg. “Alle dove kinderen waren op de bruiloft, dat was zo mooi”, menen Jaap en Wieke.

Huishoudschool

Het echtpaar kwam te wonen in een flat op vijf hoog zonder lift en kregen een zoon en een dochter. “Geen ideale woonsituatie met kleine kinderen dus. We verhuisden zes jaar later naar een koophuis in Ermelo en daar werkte Jaap als leraar en logopedist in een psychiatrisch ziekenhuis in Apeldoorn”, vertelt Wieke. “Dat was heel zwaar werk”, geeft Jaap aan. “Na zeven jaar kwam ik in ’s Heerenloo te werken als hoofd van een school met zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Dat was nog veel zwaarder.” In 1979 las hij een advertentie in het onderwijsblad aangaande een functie als directeur van de huishoudschool Het Veerenland in Rijssen. “Zodoende zijn wij in Rijssen terechtgekomen.”

Kerkdiensten doven

Hier werkte hij dertien jaar. Daarna fuseerde de school met de LTS en was hij boventallig als oudste directeur. “Maar ik was nog maar 55 jaar en heb toen nog een poos gewerkt bij mijn zoon in de drukkerij als manusje van alles.” Tevens was Jaap voorzitter van zeven verschillende raden van verpleeghuizen. Hij is tevens lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn betrokkenheid bij interkerkelijke commissies aangaande speciale kerkdiensten voor doven en kreeg hierin bijval van Wieke. Wieke begon, toen zij in Rijssen kwamen wonen, een logopediepraktijk aan huis en deed dit een aantal jaartjes. Het echtpaar heeft één kleinzoon.

Hobby’s

Jaap en Wieke wonen nog zelfstandig en zijn nagenoeg zelfredzaam. “Mijn benen worden wat slechter dus ik loop met de rollator”, zegt Wieke. Hun gezamenlijke hobby is de tuin, al lukt dat nu niet allemaal meer zo goed. Wieke heeft in totaal zo’n vijftig quilts gemaakt. Vroeger gingen zij met de kinderen op vakantie, eerst met de vouwwagen en later met de caravan en ze zijn met z’n tweetjes twaalf keer in Amerika geweest waar familie van Wieke woont.