V.l.n.r. de lijsttrekkers André Scheppink (SGP), Jan Beunk (GB) die de zieke Jannette Haverslag verving en Bart-Jan van den  Berg (VVD).
V.l.n.r. de lijsttrekkers André Scheppink (SGP), Jan Beunk (GB) die de zieke Jannette Haverslag verving en Bart-Jan van den Berg (VVD).

Gemeente met 3 of 4 wethouders?

Algemeen

Komen er na de gemeenteraadsverkiezingen drie of vier wethouders voor Rijssen-Holten? De lijsttrekkers André Scheppink (SGP), Jan Beunk (GB) en Bart-Jan van den Berg (VVD) verschilden daarover van mening.

RIJSSEN-HOLTEN – Bij Radio 350 in het programma PlatZat bleek dinsdagavond dat drie of vier wethouders nog geen uitgemaakte zaak is. VVD en Gemeentebelang vinden dat een ambitieuze gemeente werk genoeg heeft voor vier wethouders.

Eén zetel is krap

Volgens SGP-lijsttrekker André Scheppink gaat het afhangen van de nieuwe zetelverdeling. “Dat weten we volgende week. Wil je grote veranderingen? Dan is 13 van de 25 zetels wel heel krap. Maar wil je alleen maar op de winkel passen? Dan kun je een wethouder uitsparen. Scheelt weer in de lasten voor de burgers.”

Vertrouwen

De fracties willen overigens de komende raadsperiode het vertrouwen van de burger in de overheid verder herstellen. “Daar hebben we een begin mee gemaakt. Je kunt als gemeente echt niet alles via de computer afdoen. Als mensen komen met een vraag, niet eerst nee zeggen. Dat moet “ja mits,” worden. Leg alles duidelijk uit. Dat kweekt begrip”, aldus Scheppink.

Elsenerbeek

SGP en VVD toonden zich voorstander van extra industrieterrein in Rijssen in het Elsenerbeekgebied. “Je moet gewoon kiezen en we lopen in Rijssen vast”, zegt Scheppink. “Bovendien, werken op fietsafstand is ook duurzaam.” Jan Beunk (GB) liet doorschemeren de uitbreiding van het bedrijventerrein toch liever in Holten te zoeken. Hij kondigde een voorstel aan in de komende raadsvergadering. VVD en SGP wilden geen veto uitspreken over een mogelijke westelijke rondweg door het weidegebied van de Akkers om het nieuwe industrieterrein in de Elsenerbeek te ontsluiten.

Zondagssluiting

Over de geldende zondagswinkelsluiting vlogen VVD en Gemeentebelang elkaar weer eens ouderwets in de haren. Van den Berg (VVD) stelde dat Gemeentebelang te snel akkoord is gegaan met de zondagssluiting om maar in het College te komen. “Daar was meer uit te halen geweest”, aldus de liberale voorman. Beunk daagde de VVD’er uit: “Als de winkels op zondag dicht blijven, doen jullie dan niet mee aan een nieuw College?” Van den Berg wilde daar geen breekpunt van maken. “We hebben het liever over een bespreekpunt.”

30 jaar transparant

De lijsttrekkers waren het erover eens dat het bestuur in Rijssen-Holten transparant is. “In andere plaatsen in Twente verbazen ze zich erover dat alle agendapunten van B en W volledig zichtbaar zijn voor ons als politieke partijen. Ook voor de oppositie”, aldus Scheppink. “Maar dat doen we hier al 30 jaar.” Woensdagavond 16 maart is iedereen welkom op de uitslagenavond.