Afbeelding

Ter Denge met Plat in ‘t Engels naar Universiteit

Algemeen

Streektaalactivist Martin ter Denge verzorgt een serie colleges over het belang van streektalen op de Universiteit Twente. Dat start in dialectmaand maart.

RIJSSEN-ENSCHEDE - De eerste zitting is dinsdagavond 22 maart in de Agorazaal van het De Vrijhof spreekt hij van 19.30 - 21.00 uur over het belang van Twents cultureel besef binnen en buiten Universiteit Twente. 

Ter Denge spreekt over de Twentse taal en cultuur onder de titel Plat voor Twents. Het college is voor iedereen toegankelijk wie er bij wil zijn. Wel even vooraf melden dat je komt. Volgens Ter Denge, columnist van deze krant, heeft Twente te maken met een brain drain; Twente loopt leeg. “Onze UT trekt duizenden internationale studenten die na het behalen van hun papiertje vrijwel meteen weer vertrekken. Het bedrijfsleven blijft achter met bergen werk en te weinig handjes. Het handjevol blijvers volgt een cursus Nederlands. Daar hoor je misschien in Enschede en de andere grotere steden een versie van. In het omliggende gebied werkt dat even anders. Lekker cultureel doen, hip, woke, vega en inclusief? Mag, maar verwacht niet van iedereen dezelfde levenskeuzes. Dutch Directness? Ooh miskien wal.... Nee dus. Ik leg het graag uit”, zegt Ter Denge.

Maar de UT wordt wakker. Een jaar geleden las een medewerkster van de University of Twente (what’s in a name) mijn boek Tukkerspotten. Er vielen wat dingen op hun plek. Er begon wat rond te zingen binnen de UT en binnen de kortste keren buitelden verschillende afdelingen over elkaar heen om ‘iets met Twents’ te doen.