Voor mensen als de blinde pianiste Anne Keizer heeft het CDA een podcast gemaakt van het verkiezingsprogramma. Maar ook mensen die niet graag lezen kunnen er nuttig gebruik van maken.
Voor mensen als de blinde pianiste Anne Keizer heeft het CDA een podcast gemaakt van het verkiezingsprogramma. Maar ook mensen die niet graag lezen kunnen er nuttig gebruik van maken. Foto:

Podcast voor blinden door CDA Rijssen-Holten

Het CDA heeft het verkiezingsprogramma voor blinden en slechtzienden verwerkt in een podcast die op Spotify te beluisteren is. 

RIJSSEN-HOLTEN - Volgens raadslid Rindert Ekhart zijn in Nederland 298.000 blinden en slechtzienden. "Als je die landelijke cijfers doorrekent, hebben we in Rijssen-Holten 650 mensen die door hun beperking de programma's niet kunnen lezen. Daar bovenop zijn er veel mensen die liever luisteren dan lezen. We vinden het belangrijk dat iedereen ons verkiezingsprogramma kan leren kennen en een keuze te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart." 

Het CDA Rijssen-Holten ging te rade bij Anne Keizer uit Rijssen die vanaf haar geboorte blind is. Ze is bekend van haar deelname aan The Voice Kids in 2013. Inmiddels is ze als pianiste afgestudeerd aan het Conservatorium in Utrecht: "Omdat er vaak plaatjes in staan zijn de verkiezingsprogramma's niet goed te lezen."

Het CDA gebruikt echter een bestand met 'platte tekst', zonder plaatjes en andere opmaak. "De spraaksoftware kan dit heel goed voorlezen", aldus Ekhart. "In een half uurtje ben je bijgepraat."