Belangstelllenden van alle politieke partijen waren massaal aanwezig op de uitslagenavond in de hal van het gemeentehuis.
Belangstelllenden van alle politieke partijen waren massaal aanwezig op de uitslagenavond in de hal van het gemeentehuis. Foto: Jan Joost

Meerdere coalities zijn mogelijk

Algemeen

De laagste opkomst ooit en allerlei landelijk doorwerkende trends veroorzaakten woensdagvond een verrassende verkiezingsuitslag.

RIJSSEN - De Holtenaren en Rijssenaren waren massaal naar de hal van het gemeentehuis gekomen om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen uit de eerste hand te vernemen.

Op een levensgroot scherm werden steeds de scores gepresenteerd van vier stembureaus, waarna een tussenstand volgde. Dat ging in een vrij hoog tempo omdat in Rijssen-Holten slechts zes politieke partijen in de race waren. 

Extra stemdagen

Ook waren al stemmen geteld van de twee extra dagen waarop de stembureaus open waren. Bij de eerste uitslagen tekende zich al een duidelijke trend af die verderop in de avond alleen maar werd versterkt.
GB-lijsttrekker Jannet Haverslag toonde zich een bescheiden maar verheugde winnaar met de zetelwinst van haar partij.

GB-wethouder

In de huidige coalitie zat GB-wethouder Jan Aanstoot, die aangekondigd heeft niet terug te keren in het College van B en W. Wie de nieuwe wethouder van Gemeentebelang wordt, kon de lijsttrekker woensdagavond nog niet zeggen. “Maar als we een wethouder kunnen leveren, zullen we dat ook doen”, aldus Haverslag.

Zondagsopenstelling 

Een heet hangijzer bij de coalitievorming vier jaar geleden was de zondagsopenstelling van de winkels. SGP en CU zijn daar mordicus tegen. Met CDA en Gemeentebelang kon de zondagssluiting blijven in ruil voor versoepelingen bij evenementen. SGP-lijsttrekker André Scheppink zag de winst van SGP en GB als onderstreping van het beleid van de afgelopen jaren. “Deze uitslag laat zien dat de kiezers er niet wakker van liggen dat de supermarkt in Holten op zondag dicht is.” Samen Lokaal-lijsttrekker Rob Meijerink zag dit juist andersom. GB-lijsttrekker Haverslag zei dat haar partij in de campagne sterk de nadruk had gelegd op de eigen keuze van de winkeliers om zondags wel of niet open te gaan. GB gaf echter aan dat bij hen nooit vooraf sprake is van breekpunten, maar alles is bespreekbaar.

Grote coalitie

Overigens zouden SGP en GB al met elkaar een coalitie kunnen vormen, want met 14 zetels is er al een meerderheid in de 25 zetels tellende raad. Beide partijen zouden dan twee wethouders kunnen leveren. Daar wilde SGP-lijsttrekker André Scheppink niet van horen. “We streven altijd naar een zo breed mogelijk samenwerkingsverband. Dat is beter voor een stabiel gemeentebestuur.” Dat wijst erop dat voortzetting van de huidige coalitie van SGP, GB, CDA en CU de meest voor de hand liggende mogelijkheid is. De winsten en verliezen zullen dan vertaald moeten worden in punten voor het coalitieakkoord.