Afbeelding

Gevaar en schoonheid

Algemeen

RIJSSEN – Carolien ten Bruggencate geeft een lezing ‘Gevaar en Schoonheid, een lezing over schilderkunst’ over de Engelse schilder William Turner. Ten Bruggencate is kunsthistorica, verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle en Museum MORE te Gorssel.

William Turner (1775-1851) behoort tot de grote meesters van de romantische landschapsschilderkunst. Turner was impulsief, hield zich bezig met wisselende lichteffecten. In zijn tijd stond de traditie van het sublieme voorop. Perfectie als het gaat om zijn obsessie voor heftige natuuruitbarstingen, weergegeven in steeds intensere kleuren. Daarin geïnspireerd door de kleurenleer van Goethe. Zijn werk grensde uiteindelijk aan volledige abstractie. Tijdgenoot en criticaster Constable passeert ook de revue.

De lezing is op zondag 27 maart om 11.00 uur in de Henricuskapel, Oosterhofweg 48, Rijssen. Entree is 7,50 euro. Dit is inclusief koffie/thee. De lezing is georganiseerd door Vrijzinnigen aan de Regge (zie https://vrijzinnigen.nl/welkom/aan-de-regge/).