De gemeenteraad van Rijssen-Holten vergaderde voor het eerst weer in de oude opstelling in de raadszaal na de corona-pandemie.
De gemeenteraad van Rijssen-Holten vergaderde voor het eerst weer in de oude opstelling in de raadszaal na de corona-pandemie. Foto: Jan Joost

Dialectraad Rijssen-Holten weer uitstekend verlopen

Algemeen

Eén keer per jaar vergaderen in het dialect om de streektalen te promoten doen ze al tientallen jaren in Rijssen-Holten. Vooral in het begin blijft het wat onwennig. Maar de dames en heren volksvertegenwoordigers deden het weer meer dan voortreffelijk.

RIJSSEN - Ondanks de extra hobbel om het politieke jargon in te ruilen voor streektaal, duurde de vergadering nog tot bijna half elf. Dat is zelfs voor een raadsvergadering in de standaardtaal al vrij lang. Maar de raadsleden discussieerden er in de streektaal op los alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. 

Jan Beunk van Gemeentebelang diende een motie om het historisch karakter van de Enterstraat-Kop Grotestraat te behouden. Sander Haase (SGP) kondigde een extra zorgvuldigheidsonderzoek aan naar de mogelijk komst van industrie in het Ligtenbergerveld. Rob Meijerink (PvdA) diende een motie om van Gazprom af te komen, nu Rusland Oekraïne is binnengevallen. Jan Berhoff kreeg een meerderheid van de gemeenteraad achter zich om de plaatsnaamborden bij de invalswegen te voorzien van Nedersaksische namen, zoals dat ook in Friesland het geval is.