Afbeelding

Holten Tales: Het verhaal van Gerritje Nykamp over de Tweede Wereldoorlog

Algemeen

Dit is het verhaal van Gerritje Nykamp. Ze werd geboren op 22 januari 1932 in Holten, maar woont tegenwoordig in Canada. Zij heeft haar verhaal over de Tweede Wereldoorlog (in het Engels) op papier gezet in 2020, toen ze 88 jaar oud was.

Deel 1 - Ik werd geboren op 22 januari 1932. Mijn ouders zijn Gerrit Jan Nykamp en Johanna Hoekjen. Zij trouwden op 8 mei 1929 in de Gereformeerde Kerk in Holten. De ouders van mijn vader waren boeren en nadat mijn ouders getrouwd waren, woonden ze in bij de ouders van mijn vader. Het huwelijk begon niet gelukkig. De vader van mijn vader had kanker en overleed kort na het huwelijk van mijn ouders. Opoe Nykamp overleed in 1936. Mijn ouders namen het boerenbedrijf over. Mijn moeder werkte, zoals toen gebruikelijk was, mee op de boerderij.

Dertien maanden na het huwelijk van mijn ouders werd mijn oudste broer John geboren en zeventien maanden later kwam ik ter wereld. In 1934 werd mijn zusje geboren. Ze kreeg de naam Tonia, maar werd altijd Toosje genoemd. Toosje kreeg astmatische bronchitis en overleed toen ze 2,5 jaar oud was. Ik kan me het overlijden van mijn zusje niet herinneren, maar het zal ongetwijfeld heel moeilijk zijn geweest voor mijn ouders. Ik herinner me dat mijn ouders veel van elkaar hielden en samen het verlies van hun dochter verwerkten. Op 13 juni 1936 kregen mijn ouders nog een dochter en ik een zusje. Zij kreeg weer de naam Tonia/Toosje. Ik herinner me nog de gebeden van mijn vader, waarin hij God bedankte voor het schenken van zijn kinderen.

In 1938 werd er nog een meisje geboren, mijn zusje Hendrika. Ook zij had astmatische bronchitis en overleed al toen ze slechts zes weken oud was. Haar dood kan ik me nog goed herinneren. Voor zowel mijn ouders als voor ons kinderen was het een moeilijke tijd, maar het leven ging door. In november 1939 kregen mijn ouders opnieuw een dochter. Ook zij kreeg de naam Hendrika.
Inmiddels gingen mijn broer en ik al naar school. Onze school was “the school with the Bible” (School met de Bijbel). Elke dag liepen we naar school, een wandeling van ongeveer tien minuten.

Tussen de middag gingen we naar huis om te eten en liepen dan weer terug naar school. Kinderen die verder weg woonden, konden op school hun lunch opeten.
Niet lang na de geboorte van Hendrika (Dianne) waren er de eerste geruchten over oorlog. In de lente, op 10 mei 1940, brak er oorlog uit. Ik herinner me dat maar al te goed. Ik was acht jaar oud toen Duitsland Nederland binnenviel. Vroeg in de ochtend op een vrijdag vlogen de eerste Duitse vliegtuigen over ons heen. De Duitse vliegtuigen vlogen erg laag. Het was een angstige tijd voor ons.