De Hoeksteen van de hervormde gemeente Rijssen aan de Kroonnweide. Foto: Gerrit ten Wolthuis
De Hoeksteen van de hervormde gemeente Rijssen aan de Kroonnweide. Foto: Gerrit ten Wolthuis Foto: Gerrit ten Wolthuis

Orgels in Rijssen: De Hoeksteen deel 1

Algemeen

Na de realisatie van Plan Zuid werd de wijk Braakmanslanden ontwikkeld. 

RIJSSEN - In deze nieuwe wijk diende ook een kerkgebouw te komen, aan De Kroonweide. De kerkgenootschappen groeiden immers met de uitbreidingen mee. En zo maakte de Hervormde Kerk plannen om daar ook een kerk te bouwen. Dat werd De Hoeksteen, ontworpen door het Rijssense architectenbureau Lensink, uitgevoerd door bouwbedrijf Wessels, door de dochtermaatschappij Tijha om precies te zijn. Totale kosten: 1,4 miljoen en 600 zitplaatsen. Het had de kerkvoogden goed gedacht eerst de nevenruimten te bouwen, om zo ruimte te bieden voor de activiteiten die bij het gemeenteleven horen. De opening vond plaats op 26 mei 1988, met de gebruikelijke sprekers: architect, aannemer, predikanten, voorzitter van de bouwcommissie en daarna het Open Huis). Drie jaar later werd ook de kerkzaal geopend, op 5 april 1991.

Het gebouw kreeg de naam, vastgelegd op een gedenksteen: “Gebouwd op het fundament der apostelen en profeten waarvan Jezus Christus is de uiterste Hoeksteen”, de tekst uit Efeze 2:20.

De plattegrond laat een zeshoek zien, met drie grote kerkbankgroeperingen die allen gericht zijn op het centrale punt: de liturgische ruimte. Een helder fors wit vlak in een in bruine tinten gehouden zaalruimte: het Woord en de Sacramenten centraal. Bij de opening werd de kanselbijbel aangeboden door een ouderling, het Avondmaalstel door een diaken, het doopvont door 4 kinderen van de Zondagsschool.

Het blad Wapenveld, voor geloof en cultuur, bracht een uitvoerig artikel over “het kerkgebouw als uitdaging”. Een uitdaging, want in de Bijbel lees je over de tempelbouw: kosten noch moeite worden gespaard door koning Salomo, gebaseerd op een nauwkeurig uitgewerkt goddelijk plan, een Godshuis. Dat vergt van architecten een hoge creatieve inzet, maar de gelovige anno 21ste eeuw heeft er niet zo veel geld voor over als in de middeleeuwen. Toen nam men alle tijd, soms twee eeuwen. Maar niet elk kerkgebouw hoeft een kathedraal te zijn. Wapenveld: “De kerk is geen gebouw maar een gemeenschap, gedragen door woord en gebed.” Daarbij worden alleen ‘Woord en gebed’ genoemd. Alsof ook niet de Lofzang gaande gehouden moet worden. De Psalm en het Lied, de reactie van de gemeente op wat er in de preek gezegd wordt. De digitale beelden van kerkdiensten in De Hoeksteen suggereren dat er geen orgel is: ‘De dominee preekt, het orgel speelt’. Maar het orgel is er terdege, het staat op de galerij in een van de zes hoeken. Het ‘beamteam’ zou even een shot van de organist en het orgel kunnen tonen.

In genoemd Wapenveldartikel vindt schrijver Hans Teerds het te betreuren dat heel vaak alleen op zondag de deuren opengaan. Dat geldt gelukkig niet voor De Hoeksteen. De centrale website telt liefst 46 items die getuigen van een bloeiend gemeenteleven.