Stichting Patrijs van West-Twente houdt zich, in opdracht van de WBE, bezig met het bevorderen van de biotoopverbetering ten gunste van akkervogels en insecten. (foto: Hans Drijer)
Stichting Patrijs van West-Twente houdt zich, in opdracht van de WBE, bezig met het bevorderen van de biotoopverbetering ten gunste van akkervogels en insecten. (foto: Hans Drijer) Foto:

WBE houdt ledenvergadering

Wildbeheereenheid “West-Twente” (WBE) houdt haar Algemene Ledenvergadering op maandag 21 maart om 20.00 uur bij Landgoed Het Rheins aan de Rheinszijweg 6 in Enter. 

TWENTE - Alle ruim 200 bij de WBE aangesloten jachthouders, jagers én begunstigers in het werkgebied van de WBE ontvingen een uitnodiging voor de vergadering. Het werkgebied is ruim 17.000 hectare en ligt in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. Zij houden zich onder meer bezig met het uitoefenen van de jacht, het populatiebeheer en de schadebestrijding, maar ook met biotoopbeheer. Tijdens de Algemene Ledenvergadering zal het bestuur verantwoording afleggen voor haar activiteiten na de laatste algemene vergadering die op 27 september 2021 werd gehouden. Heel veel activiteiten zijn de afgelopen twee jaar ontregeld geraakt als gevolg van de coronacrisis en uitbraken van vogelgriep. 


Penningmeester G. Vermaat zal toelichting geven op het financiële reilen en zeilen bij de vereniging. Tijdens de laatste algemene ledenvergadering kreeg het bestuur de opdracht mee een voorstel te doen voor gebiedsdekkend toezicht binnen de WBE. Daarbij moet gekozen worden voor toezicht en handhaving door buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s). Dat betekent dat er een aanzienlijk kostenplaatje zit aan het optuigen en onderhouden van dit toezicht. Gelukkig kan gebruik gemaakt worden van een bestaand netwerk van toegewijde deskundige BOA’s. Bijkomende voordeel is dat er geen sprake is van een bestuurdersaansprakelijkheid of werkgever-werknemerrelatie voor de WBE. Het bestuursvoorstel met de financiële onderbouwing is inmiddels naar de leden gezonden. Tijdens de algemene ledenvergadering zal dit in stemming gebracht worden.


In de velden te merken dat de recreatiedruk enorm is toegenomen en dat deze niet beperkt blijft tot de officiële wegen en paden. De verontrusting van het wild kwam de fauna niet ten goede. Dit is met name terug te zien in het beheer van reeën. Door continue verstoring werd het ree noodgedwongen een nachtdier. Hierdoor was een selectief en veilig afschot erg moeilijk te realiseren binnen de wettelijke kaders. Daarnaast werden de reeën door de verstoring overal uit de dichte dekking opgejaagd waardoor er de laatste jaren opvallend veel reeën verongelukt zijn door aanrijdingen met auto’s. Een ander negatief effect van continue verstoring is dat het ree, als herkauwer, geen rust meer kan vinden om zijn voedsel goed te verteren. Daardoor verzwakt het ree en wordt het gevoeliger voor ziekten als coccidiose en besmetting met longwormen.


Tijdens de vorige algemene ledenvergadering werd een voorstel gedaan om vanuit de WBE een aantal levend vangende vossenvallen ter beschikking te stellen aan de leden. Daarbij is de WBE bereid om de helft van de kosten voor haar rekening te nemen. Inmiddels is er een keuze gemaakt voor een beproefd systeem met automatische vangstmelding. Er kan dan snel gecontroleerd worden wat de vangst is: vossen worden gedood, andere vangsten worden direct weer losgelaten.


Ondertussen kreeg de WBE het verzoek van de provincie Overijssel om actief een tweetal ‘nieuwe' invasieve exoten te bejagen: de wasbeer (Procyon lotor) en de wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides). Deze dieren horen niet thuis in de inheemse dierenwereld en zijn vanuit Duitsland inmiddels bezig met een inburgering in Nederland. Wasbeer en wasbeerhond concurreren met onze inheemse fauna ten aanzien van voedsel en leefgebied. Daarnaast dragen wasbeer en wasbeerhond parasieten en ziektes met zich mee die een mogelijk gevaar vormen voor mensen en andere dieren: de hondenziekte (ziekte van Carré), hondsdolheid (rabiës) en de wasbeerspoelworm (Baylisascaris procyonis). Voor het beheer van de wasbeer en wasbeerhond zullen de vossenvallen ingezet worden.


Vast onderdeel van de jaarvergadering is de presentatie van de jaarcijfers van de Stichting Patrijs van West-Twente. Deze stichting houdt zich bezig met het bevorderen van de biotoopverbetering ten gunste van akkervogels en insecten. Zij verstrekt onder meer een zaadmengsel waarmee jagers, boeren en buitenlui faunaranden kunnen inzaaien waarvan onder andere het patrijs profiteert.


De huidige bestuursleden, G. Vermaat uit Hellendoorn en G.D. Velten uit Rijssen zijn aftredend en herkiesbaar. Zij vervullen respectievelijk de functie van penningmeester en van voorzitter van de reewildcommissie.

Pen