Afbeelding

Column: Hardlopers

Algemeen

Als taalfanaat vind ik het interessant hoe verschillend woorden gebruikt worden en hoeveel betekenissen ze kunnen hebben. Neem nu het woord ‘hardlopers’.

“Hardlopers zijn doodlopers”, bromde mijn opa vroeger als hij weer eens iemand in een esthetisch verantwoord, synthetisch trainingspak langs zag komen. Zo begon het dictee dat ik in 2018 schreef. Maar had die ouwe brombeer gelijk? Vorige week deed ik - met nog een heleboel dames - mee aan de Ladies Park Run. Een prachtig evenement, alle ladies zijn nog intact en de organisatie was prima.

En dat dankzij al die vrijwilligers die net dat stapje extra zetten. De échte ‘hardlopers’ dus.

Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is

Niets gaat vanzelf. Dat heb ik wel geleerd in de afgelopen halve eeuw (Nee, daar zie je -bijna- niks van).

De hardlopers maken het verschil. Niet de types die graag in de slachtofferrol zitten, mopperend op alles en iedereen. En op de hardlopers in het bijzonder. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Maar extra moeite wordt altijd beloond, ook al zie je dat niet direct. Geduld, dus. De bedrijven die nieuwe medewerkers zoeken. Iedereen die zich inzet voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat misschien, maar mensen zijn altijd de moeite waard.

En, beste hardlopers, je moet nooit iets voor iemand doen omdat je iets terug verwacht. Doe het gewoon omdat je het diegene gunt, omdat het waardevol is voor je. Of dat wederzijds is, daar heb je geen invloed op. Die wetenschap maakt het een stuk relaxter.

Hardlopen loont dus altijd. Letterlijk en figuurlijk. Het stellen van doelen maakt van iedereen een ‘hard(er)loper’. En je wordt er een stuk fitter van.

Sommigen durven niet eens aan het lopen te beginnen. Die heb je ook. Zo kreeg Arjan in het programma MAFS1 een paniekaanval toen hij zijn nieuwbakken echtgenoot voor het eerst aankeek. Gelukkig voor Maurice hadden de experts nog drie leukerds op de reservebank.

Kortom, hardlopers zijn bepaald geen doodlopers, sorry “oop”. Sterker nog, onze samenleving kan niet zonder. Als je je weloverwogen en met de juiste intenties inzet wordt je moeite altijd beloond. En dat hoeft echt niet altijd een persoonlijk record te zijn…

Margreet Koster
Communicatieadviseur
en tekstschrijver
margreet@communicatieschakel.nl
communicatieschakel.nl

1 Married At First Sight