Afbeelding

Corona, dominee Maas blikt terug

Algemeen

Hoe hebben de kerken de toch wel lange coronaperiode ervaren? In het begin geen mensen in de kerk, later met weinig op afspraak en veelal de diensten online meemaken. Dominee M. Maas van de Nederlands Hervormde kerk in Rijssen kijkt er met gemengde gevoelens op terug.

RIJSSEN - “Toen de coronapandemie uitbrak, had ik er geen vermoeden van hoe het zich zou gaan ontwikkelen. Van het ene op het andere moment moest er veel geregeld worden. Maar er was grote saamhorigheid en eensgezindheid. Het pastoraat gaf ik vooral telefonisch vorm of men kwam bij mij aan huis. Wat me wel aangreep was dat ik niet in het ziekenhuis of verpleeghuis mocht komen. Mensen die corona hadden, kon ik niet eens ‘letterlijk’ bijstaan. Toen bleek dat een en ander toch langer ging duren, kwamen er scheurtjes in de saamhorigheid. Kamp A wilde ‘gewoon weer naar de kerk’, zonder beperkingen. Kamp B wilde zich houden aan het overheidsbeleid. Dat leverde weleens spanning en stress op. Het preken in een lege kerk voor de camera ging wel. Het is wat het is, dacht ik vaak. Aangrijpender vond ik het toen we weer met dertig mensen mochten samenkomen. Een aantal konden er bij zijn, maar het overgrote deel zat thuis.”

Online ‘shoppen’

Dominee Maas krijgt de indruk dat er in deze periode veel online ‘geshopt’ is. “Maar aan ‘kijkcijfers’ geen gebrek en het geven van de liefdegaven is er alleen maar meer op geworden. Menigeen die wat moeite had met de eigen gemeente, kon zich ongezien elders oriënteren.” Hij geeft aan blij te zijn dat de diensten online konden doorgaan. “Je zou zeggen, God blijft altijd nabij en dankzij deze techniek was dit mogelijk. Dit ervaar ik als een zegen en daar hebben we als kerk zeker ook gebruik van gemaakt. Maar het kan nooit de eredienst vervangen. We beseffen nu weer (veel) meer de waarde van het kerkgebouw, waar we als gemeente samenkomen en dat we een gemeenschap vormen die elkaar ziet, zingt, leest, luistert et cetera. Geloven kun je niet in je eentje. Je hebt elkaar nodig. Hierdoor zie je wel hoe nodig het is dat we ons oefenen in huisgodsdienst en we, zonder de gemeente, ook een huisdienst kunnen beleggen waarin we de Schriften lezen en de lofzang gaande houden. Daarin kunnen we veel leren van het Joodse volk.”

Jongeren

Tevens was de verbondenheid met de jeugd belangrijk. “Via e-mail, WhatsApp en online catechese hebben we onze jongeren vastgehouden. Het viel niet altijd mee op die manier maar het werd wel gewaardeerd. Zodra het kon, kwamen we samen in de kerkzaal. De jeugd had sterke behoefte elkaar te ontmoeten. Dat hebben we gefaciliteerd binnen de gegeven mogelijkheden. Voor een ieder belangrijk. Leef in de Bijbel en leid een biddend leven, en wees een voorbeeld richting de samenleving. Sta met beide benen op de grond, houdt ogen en oren open, Wees niet pessimistisch of optimistisch, maar realistisch. Praktiseer Micha 6:8.”

Afbeelding