Afbeelding

De hand in conditie houden of brengen bij Fysio Bewust

Algemeen

Bij Fysio Bewust zijn we specialist in het diagnosticeren en behandelen van hand- en polsklachten. De hand is een complex stelsel van botten, spieren en banden. We gebruiken onze handen bij vrijwel alle activiteiten. Van schoonmaken tot werken, tuinieren of sporten. 

Klachten van de hand of pols zijn dan ook veel voorkomend. Dit kan door een acute blessure, trauma, of geleidelijk met de jaren ontstaan. Bij klachten die geleidelijk ontstaan kunnen we denken aan artrose. Artrose is een aandoening van de gewrichten. De kwaliteit van het kraakbeen wordt minder en je kunt pijn en stijfheid bij het bewegen ervaren. Ruim 1,5 miljoen mensen krijgen jaarlijks hier mee te maken. Artrose komt niet alleen voor in de knie of heup, maar ook het duimgewricht is vaak aangedaan. Artrose zelf is niet te behandelen, maar we kunnen wel zorgen dat u minder pijn gaat ervaren of er beter mee om kunt gaan. Dit kan door oefentherapie, advies over het uitvoeren van dagelijkse handelingen en eventueel het spalken van de duim. 

Naast overbelasting, blessures of artrose kan je ook door een fractuur of acuut letsel onthand zijn. Dit vraagt vaak om een andere aanpak. Ook sporters ervaren regelmatig klachten van de pols. Bij veel sporten, zoals tennis, fitness en roeien, wordt de pols intensief belast. Voor een sporter is voldoende kracht, stabiliteit en een juiste manier van bewegen belangrijk. 

Door middel van fysiotherapeutisch onderzoek stellen we een gerichte diagnose op. Mede door gebruik van echografie kunnen we de juiste diagnose stellen. Structuren als banden, botten, spieren en pezen zijn goed in beeld te brengen met behulp van echografie. Heeft u bijvoorbeeld klachten als tintelingen of krachtsverlies in de vingers? Wellicht is er sprake van een carpaal tunnelsyndroom. Of heeft u klachten rondom het duimgebied? Dan kan er sprake zijn van een peesontsteking. Zo zijn er vele klachten die door middel van echografie goed te diagnosticeren zijn. Blijf pijnvrij sporten en bewegen en mocht dit niet lukken, kom dan langs voor advies of behandeling.

www.fysiobewust.nl