Afbeelding

Pittige dictees met actuele thema’s

Algemeen

Eindelijk kon het weer, zowel het Junior Dictee (kinderen) alsook het Groot Dictee Rijssen-Holten (volwassenen). Zowel de kinderen van dertien deelnemende basisscholen, groepen 7 en 8 (waarvan van elke school twee afgevaardigden meededen) als de volwassenen die zich hadden opgegeven, hadden er weer zin in. 

RIJSSEN - Voor de kinderen was het dictee ‘s middags en de volwassenen waren ’s avonds aan de beurt. Het geheel vond plaats in Het Parkgebouw. Er hadden zich 22 volwassenen aangemeld. Er was ook weer genoeg ruimte voor publiek. Iedereen was blij dat er weer de gewone interactie was onderling met de reacties op de tekst, het napraten en natuurlijk de mooie entourage van Het Parkgebouw. “Daar is online niet aan te tippen”, meent de organisatie die in handen was van de bibliotheek in samenwerking met Margreet Koster van Communicatieschakel (schrijver van de dictees), gemeente Rijssen-Holten en Het Parkgebouw. 

Actuele thema’s

Wethouder Bert Tijhof las het dictee voor bij de volwassenen en Margreet bij de kinderen. Net als de laatste jaren was er sprake van een invuldictee zodat zowel het schrijven van het dictee als het nakijken vlot verliep. Tijhof had al ‘articulatie’ les gehad van Koster om het dictee zo duidelijk mogelijk te kunnen voorlezen. Margreet had de inhoud van het dictee zorgvuldig gekozen. “Voor de jeugd koos ik het thema generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010 en opgegroeid met social media, internet en apps. Voor volwassenen het thema woningnood. Wat als je volwassen kinderen nog steeds thuis bivakkeren omdat ze nergens een betaalbare woning kunnen vinden? Ik heb bewust geen corona gerelateerd verhaal gekozen, daar is al zoveel over gezegd. Samen met de mensen van de bibliotheek heb ik overlegd over een actueel thema. Die zijn er genoeg.”

Prijswinnaars

De kinderen kregen woorden voor hun kiezen als: kommaatjes, nonchalant en hashtags. De volwassenen moesten hun hersens breken over woorden als: achenebbisj, viparrangement, chiquige, moederteresasyndroom et cetera in totaal zes lange zinnen. Vertwijfelde gezichten hier en daar, vooral bij woorden waarvan ze nog nooit gehoord hadden.

Prijzen van Readshop Rijssen en Brasserie Uit en (certificaat) Eeuwige Roem lagen al klaar voor de winnaars. 


Jelle Loonstra, Linde Vrielink en Juda van Wingerden scoorden het beste. 

Bij de kinderen waren er de volgende winnaars:
1. Jelle Loonstra van De Brekeldschool (10 fout)
2. Linde Vrielink van de basisschool Klim-Op (10 fout)
3. Juda van Wingerden van de Wilhelminaschool (12 fout)


Robert van de Maat liet Corine Haase en Hanneke Pors achter zich. 

Bij de volwassenen:
1. Robert van de Maat (13 fout)
2. Corine Haase (13 fout)
3. Hanneke Pors (14 fout)

Omdat bij zowel de kinderen als de volwassenen een gelijkspel ontstond, werd door middel van een barrage alsnog beslist wie de winnaar werd.

“Ik deed voor de eerste keer mee, gewoon omdat ik taal leuk vind en wel taalgevoelig ben. Mooi dat ik ook nog won”, aldus Van de Maat. Pors had al drie keer gewonnen en gunde het hem van harte.