Mark Voortman tussen een deel van zijn verzameling.
Mark Voortman tussen een deel van zijn verzameling.

Tentoonstelling over de bevrijders van Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Mark Voortman (37) uit Rijssen spaart van alles over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding maar in het bijzonder attributen van de Canadese soldaten. Dat is zijn grote hobby. “Zij hebben destijds (ook) Rijssen en Holten bevrijd, dat is een belangrijk motto voor mij”, geeft Mark aan.

Complete uniformen op pop, helmen, emblemen en persoonlijke spullen van Canadese soldaten zijn bij hem thuis te zien in een aparte ruimte. Maar hij komt naar eigen zeggen altijd ruimte te kort. “Ik koop of ruil met kennissen en verzamelaars uit Canada en Nederland. Als klein jongetje vond ik het altijd mooi om soldaatje te spelen en in oorlogsboeken lezen en kijken. Alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, moest en zou ik zien of lezen.”

Tentoonstelling

Van zaterdag 9 april (opening om 13.00 uur) tot en met 5 mei is er een tentoonstelling van Marks verzameling, onder andere van de bevrijders van Rijssen en omstreken, in kasteel Oosterhof in Rijssen (tijdens de openingsuren van het kasteel, op de tweede etage). “Er zijn onder meer poppen van de Fort Garry Horse en de Maisoneuve te zien die Rijssen hebben bevrijd. Tevens informatie over bevrijders die in Holten en Deventer zijn geweest en er is een vitrinekast, gevuld met kleine dingetjes uit de oorlog“, aldus Mark. Hij had dit liever al eerder gedaan, tijdens de 75 jaar bevrijding maar vanwege corona kon dat allemaal niet doorgaan. Wel had hij destijds nog één en ander tentoongesteld achter het glas bij Het Parkgebouw.

Geschiedenis

Mark vindt het belangrijk om de geschiedenis in stand te houden en dat zoiets nooit weer gebeuren mag (al komt de oorlog Oekraïne Rusland heel dichtbij en vindt hij veel overeenkomsten in wat er destijds gebeurd is). “Laten we hopen dat het niet erger wordt en we dus een voorbeeld van de Tweede Wereldoorlog hebben. Veteranen die nog leven en het kunnen navertellen zijn behoorlijk op leeftijd en vele anderen zijn er niet meer.” Wie nog attributen heeft die met dit thema te maken hebben of aanvullende informatie wensen, mogen altijd contact opnemen via e-mail: markvoortman84@icloud.com