Vormgever Jan Willem Baan (links) overhandigt het spel aan de kleindochter van maker Gerrit Ligtenberg.
Vormgever Jan Willem Baan (links) overhandigt het spel aan de kleindochter van maker Gerrit Ligtenberg. Foto: Gerrit Ligtenberg

Rijssens Kwartet groot ALS-succes

Algemeen

RIJSSEN - Het oer-Rijssense kwartetspel ‘n Kwartet Kwartet’n van Gerrit Ligtenberg is een daverend succes geworden. Alle 500 spellen waren in korte tijd uitverkocht. De totale opbrengst is voor de ALS-stichting die wetenschappelijk onderzoek doet naar een medicijn tegen de dodelijke spierziekte ALS.

Gerrit Ligtenberg, die zelf aan ALS lijdt, bedacht het Rijssense kwartetspel. Vorig jaar kon hij niet meedoen aan allerlei acties voor de ALS-stichting, want hij is aan zijn rolstoel gebonden. Een kwartetspel bedenken kon hij wel en het resultaat mag er zijn. 

Reserveren

Maar de vraag houdt aan. Daarom is een tweede aflevering in voorbereiding. Die moet je reserveren via de website www.rijssenskwartet.nl “Hebben we genoeg reserveringen, dan gaat die tweede druk door.” zegt Ligtenberg. De volledige 15.000 euro kon worden overgemaakt naar ALS. “Omdat we veel medewerking hebben gekregen van bedrijven. Ook de mensen van Cantique hebben belangeloos veel energie in het project gestoken.” Volgens Ligtenberg verdient ook vormgever Jan Willem Baan een groot compliment. “Je komt met een idee en hij maakt er nóg iets beters van.”

Plezier

Als dank mocht Jan Willem Baan onlangs het eerste exemplaar officieel overhandigen aan de kleindochter van Gerrit Ligtenberg. Dat gebeurde in het pand van Cantique aan de Kryptonstraat. Baan heeft zelf ook veel plezier aan het maken van het kwartetspel beleefd.

Uitdaging

“Een uitdagende opdracht waar we met veel plezier aan gewerkt hebben. We hebben het spel opzettelijk een rustieke vintage-uitstraling gegeven. Dat spreekt mij erg aan, maar dat past niet bij veel hedendaags werk. Juist wel bij dit kwartetspel dat daardoor een heel eigen karakter krijgt. Ik probeer altijd aan de verwachtingen van de opdrachtgever te voldoen, maar ik doe mijn best die ook nog te overtreffen en gezien de reacties is dat blijkbaar gelukt.”

Omzien naar elkaar

Het project geeft Baan veel voldoening. “In Rijssen zien we nog veel naar elkaar om. Veel mensen kennen Gerrit Ligtenberg en weten dat hij ALS heeft. Veel mensen bewonderen ook zijn initiatief om met dit spel geld op te halen voor de ALS-stichting. Daarnaast zien we ook dat er in Rijssen veel interesse is in de lokale geschiedenis en dit kwartetspel komt daaraan in alle opzichten tegemoet.” Baan kijkt terug op een mooie samenwerking. 

Naast de tweede druk die in voorbereiding is, denkt Gerrit Ligtenberg na over een aanvulset bij het bestaande spel. “Er zijn nog heel veel mooie dingen over Rijssen en de Rijssenaren te verwerken en ook dat zou nog weer voor een goede opbrengst kunnen zorgen voor de ALS-stichting, maar daar ben ik nog niet uit”, aldus Ligtenberg