De Noabershof biedt een sfeervolle woonomgeving. Kom op zaterdag 7 mei langs voor het open huis!
De Noabershof biedt een sfeervolle woonomgeving. Kom op zaterdag 7 mei langs voor het open huis!

Open huis bij de Noabershof in Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Het eerste burenhofje van Rijssen, Noabershof op ‘n Esch, houdt zaterdag 7 mei open huis. De binnentuin is dan klaar. De twaalf woningen zijn inmiddels ruim vier maanden bewoond. De noabers nodigen iedereen uit om hun bijzondere woonvorm van dichtbij te komen bekijken.

Er is landelijk een groot tekort aan levensloopbestendige woonvormen. In Rijssen hebben particulieren met hun noabershof aan de Wilhelminastraat (achter kerkelijk centrum Sion), zelf een stap vooruit gezet. De Stichting Noabershof Riessen, de stuwende kracht achter het noabershof, wil senioren bewust maken van de mogelijkheden van langer zelfstandig wonen, ze daarin een bewuste keuze laten maken en ze ervan overtuigen dat ze tijdig in actie moeten komen. Procedures kunnen vele jaren duren.

De stichting wil, naar behoefte, meerdere complexen helpen opzetten, zoals nu in Rijssen. Gestreefd wordt naar projecten waarbij meerdere generaties samen wonen. Het voorbeeld in Rijssen krijgt elders inmiddels navolging (Nijverdal, Wierden, Almelo, Enschede, Oldenzaal, Hof van Twente).

In Rijssen gaat het om een wooncomplex met twaalf zelfstandige woningen voor álle generaties. De jongste bewoner van het Rijssense noabershof is 3 jaar. Naar elkaar omzien is de norm (het noaberschap), maar de privacy van de bewoners staat voorop. In het Rijssense hofje is een gezamenlijke sociale ruimte ingericht, om het onderlinge contact te bevorderen tussen bewoners én om ruimte te bieden aan buurtactiviteiten. Welzijnsorganisatie ViaVie en leerlingen van de naastgelegen basisschool Johan Friso zijn al vaste gasten van het ‘noabershoes’.

Eind vorig jaar werd het project door aannemer Haase opgeleverd. “We wonen er prachtig. Onze tuinen en de binnentuin zijn bijna klaar. En we zijn trots op ons project. De bewoners staan te popelen om belangstellenden welkom te heten in ons hofje”, aldus Piet Klokkenburg, bestuurslid van de bewonersvereniging. Het open huis is op zaterdag 7 mei van ’s middags half twee tot vier uur. De bewoners zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden. Het bestuur is bereikbaar via info@noabershofopnesch.nl.