Sigaren, rum, dierlijke items en nagemaakte items... het zijn populaire souvenirs, maar niet alles mag zomaar mee.
Sigaren, rum, dierlijke items en nagemaakte items... het zijn populaire souvenirs, maar niet alles mag zomaar mee. Foto: Shutterstock

Niet élk souvenir mag mee naar huis

Wanneer we op vakantie zijn, nemen we graag souvenirs mee naar huis. Als herinnering aan onze leuke reis, of als een geschenk voor de thuisblijvers. Helaas blijkt ieder jaar weer dat mensen niet weten dat een heleboel dingen absoluut niet mee mogen als souvenir. En ook de regels voor dingen die wél toegestaan zijn, zijn vaak onbekend bij de vakantieganger.

De douane geeft daarom jaarlijks ook veel voorlichting over wat mensen wel of niet in mogen voeren en in welke hoeveelheden. Om het reizigers zo makkelijk mogelijk te maken om dit te controleren, is er ook een douane-app beschikbaar voor de telefoon. Deze is te downloaden via https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/bagage, waar ook meer algemene informatie staat over in- en uitvoer. Wanneer u spullen koopt en invoert buiten de EU mag u tot 430 euro gratis invoeren. Tenzij u met de auto reist, dan is de 300,- euro de grens. Boven deze bedragen moet u wel belasting betalen.

Genotsmiddelen
Genotsmiddelen (drank en tabak) zijn populair om mee te nemen voor eigen gebruik, aangezien deze veelal goedkoper zijn in het buitenland. Wanneer u vanuit een EU-land naar Nederland komt, is 110 liter bier, 90 liter wijn (maximaal 60 liter met bubbels), 20 liter lichte likeur met maximaal 22 procent alcohol en maximaal 10 liter sterke drank met meer dan 22 procent alcohol toegestaan. Voor landen buiten de EU is dit fors minder. U mag dan 4 liter wijn en 16 liter bier meenemen, geen bubbeltjeswijn en daarnaast is nog 1 liter sterke drank (22 procent alcohol of meer) óf 2 liter lichte likeur (minder dan 22 procent alcohol) toegestaan. Qua rookmiddelen mag u vanuit een EU land 4 sloffen sigaretten, 200 sigaren, één kilo tabak en 400 cigarillo's meenemen. Vanuit een niet-EU-land: 1 slof sigaretten, óf 50 sigaren óf 250 gram tabak óf 10 cigarillo's.

Vlees, vis en zuivel
Vanuit een EU-land mag u vlees, vis en zuivel meenemen. Vanuit niet-EU landen zijn vlees en zuivel niet toegestaan, vis wel. U mag dan maximaal 20 kilo invoeren. Voor planten, groenten, fruit en bloemen gelden heel specifieke regels, maar in het algemeen is de insteek 'liever niet'; zo kunnen bloemen en planten nadelig zijn voor ons ecosysteem. Men neemt dit zeer serieus.

Nepartikelen
Andere geliefde souvenirs zijn nepartikelen. Hierbij zijn de regels minder specifiek; officieel geeft de Belastingdienst aan: "Als u die meeneemt voor eigen gebruik, doen wij niet moeilijk. Neemt u ze mee voor de handel, dan nemen wij ze in beslag."

Absoluut niet
Er zijn ook nog diverse zaken die absoluut niet toegestaan zijn als souvenir. Hieronder vallen bijvoorbeeld verdovende middelen, wapens (echt of nep, dus ook geen balletjespistolen) en beschermde planten en diersoorten. Wanneer u bijvoorbeeld een paar schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden meeneemt, kunnen deze wel eens in beslag genomen worden. Naast dat dit soort items in beslag genomen worden, loopt u ook het risico op strafrechtelijke vervolging. Het gaat dan al snel om boetes van honderden euro's.

Pen