De fietsvakantie: waar het niet gaat om de bestemming, maar om de reis er heen.
De fietsvakantie: waar het niet gaat om de bestemming, maar om de reis er heen. Foto: Shutterstock

Eens wat anders: fietsvakantie! heerlijk genieten van de natuur

Nederland is een waar fietsland. We maken veel kilometers voor werk en plezier. We fietsen met zijn allen ruim 15 miljard kilometers per jaar; ongeveer 900 kilometer per persoon. Al deze kilometers bij elkaar opgeteld zijn ongeveer 37.500 rondjes om de aarde. 

Dat we dus veel fietsen is een feit. Er zijn dan ook voldoende mensen die dit zelfs voor hun vakantie doen. Voor wie van natuur houdt, is een fietsvakantie een leuke en gezellige manier van vakantie houden. Je zet voor even al je werkzaamheden opzij en je gaat eropuit. Even helemaal tot jezelf komen in de prachtige, rustgevende natuur in Nederland of daarbuiten.

Je kunt in één herberg of hotel verblijven en vanuit daar verschillende fietstochten gaan maken, maar van de ene naar de andere overnachtingsplaats trekken is ook mogelijk. Zo kun je meerdere plekken bezichtigen. In dat laatste geval moet je of zelf al je bagage meenemen of je kiest voor een georganiseerde fietsvakantie waarbij de organisator de bagage voor je vervoert.

Om zulke lange afstanden te fietsen is een goede conditie uiteraard belangrijk. Ga daarom voordat je op fietsvakantie gaat flinke stukken fietsen. Neem je zelf alle bagage mee? Maak dan bewuste keuzes: goede regenkleding, niet teveel kleding maar wel geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Thermokleding voor de koude tegenwind, luchtige kleding als de zon schijnt en natuurlijk een fietsbroekje tegen zadelpijn. Onderweg kamperen met de tent? Ook dan is investeren in een geschikte tent en lichtgewicht kookgerei en dergelijke wenselijk. Voordeel is dat je op de mooiste plekken, die soms alleen per fiets of zelfs boot bereikbaar zijn, komt.

Zaken die eigenlijk altijd wel in de fietstas moeten zitten zijn: zonnebril, zonnebrand, petje, regenkleding, bandenreparatieset, kaart en/of navigatie en telefoon. Wanneer je een elektrische fiets hebt ook de oplader en eventueel verlengsnoer, zodat onderweg eventueel de accu opgeladen kan worden. Misschien ook handig om voor de fietsvakantie een verzekering met pechhulp voor de fiets af te sluiten. De fiets kan ter plekke worden gerepareerd en de vakantie hoeft niet afgebroken te worden. Voorkom pech door de fiets vooraf te laten controleren; de lokale fietsenmaker geeft hem graag een onderhouds- en controlebeurt voor zorgeloze kilometers.