Het Twentse routenetwerk is ideaal om de mooiste plekjes en een stukje geschiedenis te ontdekken.
Het Twentse routenetwerk is ideaal om de mooiste plekjes en een stukje geschiedenis te ontdekken. Foto:

Ontdek Twente met het routenetwerk

De afgelopen twee jaar ontdekten steeds meer mensen de mooie natuur. We bleven door de coronamaatregelen dichter bij huis, waar ook de Twentse recreatieve sector als geheel van wist te profiteren. Wie deze kan op komt, komt veelal voor de rust, gemoedelijkheid en mooie natuur. De ideale manier om dit te verkennen is via het Twentse routenetwerk.

Deze zomer is het ideale moment om eens lekker de mooie omgeving te verkennen. Of je hier nu als toerist komt of er gewoon woont, er zijn veel mooie plekken die lang niet iedereen kent. Dankzij het uitgebreide Twentse routenetwerk met knooppunten zijn deze goed te ontdekken.

De afgelopen jaren nam de interesse voor onder meer fietstoerisme weer toe, ook voor de pandemie zat dit regiobreed in de lift. Twente speelde hier handig op in door een sterk, overkoepelend routenetwerk te realiseren. Inmiddels ligt er ruim 2.500 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes en maar liefst 6.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes.

Unieke opzet
Wat het Twentse routenetwerk uniek maakt is dat het niet bestaat uit louter vooraf opgezette routes. Het netwerk bestaat uit bewegwijzerde stukken die diverse knooppunten met elkaar verbinden. Zo kunt u eenvoudig zélf een passende route uitstippelen naar een specifiek einddoel. Twente investeerde de afgelopen jaren ook steeds meer in hoogwaardige fietsverbindingen tussen steden en in het buitengebied, ook met het oog op de groeiende populariteit van elektrische fietsen.

Natuur én historie
Wat het routenetwerk verder uniek maakt, zijn de mooie knooppunten. Deze kunnen van alles zijn: simpele rustpunten met een mooi uitzicht, maar ook attracties zoals musea, of juist punten met een bijzonder historisch verhaal. Twente is namelijk een regio met een unieke geschiedenis; van de textiel, de oorlog, maar ook de vele sagen en legenden die ook nu nog verteld worden.

Grote inzet
De afgelopen maanden is veel werk verricht om het routenetwerk klaar te stomen voor het komende zomerseizoen. Zo werd door de vele terreinbeheerders onderhoud verricht aan de wandel- en fietspaden. Verder werd ook al een begin gemaakt met het vervangen van de informatieborden bij de diverse knooppunten in de regio. De nieuwe borden krijgen onder meer interessante lokale verhalen.

Fietstoerisme zat ook voor de pandemie al in de lift in Twente

Plan een tocht
Enthousiast geworden om eens zelf een tocht te ondernemen? Kijk dan op: www.visittwente.nl/routes-twente Hier staan zowel vooraf opgezette routes, maar ook de planner waarmee u zelf een tocht uit kunt stippelen door de regio.

Pen