De juiste zonnebril blokkeert schadelijke straling én ziet er ook nog eens mooi uit. Een bezoek aan de opticien helpt bij de juiste keuze.
De juiste zonnebril blokkeert schadelijke straling én ziet er ook nog eens mooi uit. Een bezoek aan de opticien helpt bij de juiste keuze. Foto: Shutterstock

De juiste zonnebril voor uw vakantie

We hopen uiteraard allemaal op een mooie, zonnige zomer. Naast een goede bescherming van onze huid is ook goede bescherming van de ogen erg belangrijk. Een goede zonnebril biedt optimale bescherming tegen de schadelijke straling, maar zorgt er ook voor dat u meer ziet onder uitdagende omstandigheden. Bovendien is het ook nog eens een heel stijlvolle accessoire! Waar moet u aan denken wanneer u een nieuwe zonnebril koopt?

TWENTE - Als eerste beginnen we met een kleine waarschuwing: niet iedere zonnebril biedt daadwerkelijk bescherming. Vaak komen mensen in de verleiding om een goedkope zonnebril te kopen, bijvoorbeeld op uw vakantiebestemming zelf of via AliExpress. Dit is echter niet verstandig; deze zijn vaak niet voorzien van het benodigde UV-filter om daadwerkelijk bescherming te bieden. Wanneer u in Nederland een zonnebril koopt zal deze altijd voorzien zijn van een CE-keurmerk met een cijfer; 0, 1, 2, 3 of 4. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Een CE3 of CE4 keurmerk is de veiligste keuze. U kunt dit keurmerk vaak in het brillenpootje vinden.

Kunststof of glas
Zonnebrillen zijn leverbaar in twee hoofdgroepen: met kunststof glazen, maar ook met écht glas. Beide hebben zo hun voordelen en nadelen en welke keuze voor u het beste is, is ook deels persoonlijke smaak. Glas heeft in het algemeen een betere optische kwaliteit; het beeld is mooi helder en scherp. Glas kan ook voorzien worden van diverse coatings, wat zorgt voor een aangenamer zicht onder specifieke situaties, maar het maakt de glazen ook krasbestendiger.

Kunststof glazen hebben als grote voordeel dat ze lichter zijn. Polycarbonaat glazen zijn daarnaast ook goed bestand tegen botsingen; ze zijn een logische keuze voor wie meer sportieve activiteiten onderneemt, omdat ze ook een stukje bescherming bieden tegen bijvoorbeeld steentjes, zand en meer. Bovendien zijn dit soort glazen in diverse merken zonnebril makkelijk te vervangen. Zo verkoopt het merk Oakley zowel complete brillen als losse sets glazen en monturen. Zo kunt u bijvoorbeeld voor de wintersport donkerder glazen met spiegelcoating plaatsen, terwijl u voor de zomervakantie een lichter, polariserend glas zou gebruiken. Nadeel van kunststof glazen is dat ze vaak wat sneller krasjes hebben. Deze zijn, afhankelijk van het specifieke materiaal en de coating, weer weg te poetsen door de opticien. Mits ze niet te diep zijn, uiteraard.

Kleuren en coatings
Het beeld dat de zonnebril geeft hangt ook af van de glaskleur zelf en eventuele coatings. De meeste merken leveren zonnebrillen in diverse kleuren. Een merk als Ray-Ban adviseert voor de meeste gebruikers de standaard G15 glazen; deze geven een redelijk neutraal beeld en zijn waar de meeste mensen aan denken bij een zonnebril. Er zijn ook glaskleuren die meer gericht zijn op de stijl en sfeer dan praktisch gebruik; zo biedt het merk ook blauwe of meer amber-kleurige glazen aan. Nadeel van een echt gekleurd glas is dat álles waar u naar kijkt ook een kleurtje meekrijgt. Dit kan lastig zijn wanneer u ook echt kleuren zou moeten onderscheiden. Qua coatings is er veel te koop tegenwoordig. Zo zijn zonnebrillen te behandelen met anti-reflecterende coatings, spiegelcoatings die nog meer licht blokkeren of krasbestendige coatings. In zonnebrillen uit een hoger segment zijn vaak meerdere coatings gebruikt, wat de prijs verder omhoog stuwt.

Polarisatie
Een polariserende zonnebril is voor veel mensen een 'game changer'; wie er eenmaal eentje heeft gehad, wil vaak niet meer anders. Polariserende zonnebrillen zijn voorzien van een speciaal filter waarmee hinderlijke reflecties weggenomen worden. Wanneer u bijvoorbeeld met een normale zonnebril aan het strand zit en op het water kijkt, reflecteert licht vaak hinderlijk terug. Met een polariserende bril ziet u deze schittering niet, maar kunt u perfect op het water kijken. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat u door een autoruit of ander glas heen kunt kijken alsof het er niet eens is. En tijdens de wintersport blokkeert u zo veel van het hinderlijk weerkaatsende licht op de skipiste. Polarisatiefilters worden om deze redenen ook veel gebruikt door fotografen. Er is ook een handig trucje om te herkennen of een bril gepolariseerde glazen heeft. Zet de bril op en kijk vervolgens naar een lichtschittering of reflectie in glas. Draai vervolgens met uw hoofd naar een hoek van 90 graden. Ziet de reflectie of schittering er anders uit? Dan is het een gepolariseerde bril. Dit werkt ook door naar het scherm van uw telefoon te kijken. Wanneer u op een hoek van 45 graden naar het scherm kijkt, zult u zien dat dit donkerder is dan wanneer u er recht op kijkt. Bij een niet-gepolariseerde bril verandert er niets wanneer u op een hoek kijkt.

De keuze voor de juiste zonnebril is afhankelijk van het gebruik

Goed advies
Een beetje merkzonnebril is helaas prijzig. Maar het loont absoluut om er een opticien voor te bezoeken. Zo kunt u gemakkelijk diverse zonnebrillen proberen en deze perfect af laten stellen voor uw gezicht. Vaak levert een webwinkel maar een beperkt aantal maten - bijvoorbeeld medium - en dient u alsnog langs te gaan bij een opticien voor het afstellen. Via internet kunt u zich uiteraard wel goed oriënteren op wat er zoal te koop is.


Niet verliezen!
De zonnebril is ook met stip op nummer één het meest geclaimde item bij de reisverzekeringen. Het is een gegeven dat mensen er wel eens slordig mee omgaan en hem laten liggen op een terrasje of aan het strand. Erg onhandig wanneer je de rest van je vakantie zonder een goede zonnebril zit, om nog maar te zwijgen over de kosten voor een nieuwe... Een goede oplossing is om altijd het opbergtasje mee te nemen. Zo kan de zonnebril veilig opgeborgen worden wat ook schade voorkomt. Maak hier een routine van voor jezelf; berg de zonnebril gelijk op wanneer je hem afzet. Een ander handig hulpje is een nekkoord: een kleine investering om je dure bril niet te verliezen deze vakantie.

Polariserende glazen kunnen veel hinderlijke reflecties wegnemen. Ideaal voor een vakantie aan het strand.
Pen