Europa kent veel mooie plekken die per trein te bezoeken zijn. Bovendien is dit ook nog eens heel duurzaam!
Europa kent veel mooie plekken die per trein te bezoeken zijn. Bovendien is dit ook nog eens heel duurzaam! Foto: Shutterstock

Verken Europa ook eens met de trein

De afgelopen jaren horen we meer over 'vliegschaamte'; mensen zijn zich wat bewuster geworden van de impact die al onze vliegkilometers hebben. Bovendien is vliegen momenteel ook een frustrerende aangelegenheid met alle Schiphol-problemen. Wie binnen Europa blijft, kán inderdaad ook goed gebruik maken van de trein.

Tijdens de coronapandemie was het reizen met de internationale treinen erg problematisch. Veel verbindingen lagen stil of moesten strikte regels hanteren doordat zij door de diverse landen reden. Inmiddels lijkt de situatie zich weer te stabiliseren. Ook het internationale treinverkeer is tegenwoordig weer goed mogelijk.

Reizen met het vliegtuig heeft als belangrijkste voordeel dat je snel op je bestemming bent. Maar de drukte op luchthavens, de verplichte controles en andere ongemakken zijn niet echt sfeerverhogend. Bovendien is reizen met het vliegtuig ook niet echt duurzaam. Een treinreis is anders; je stapt in in je eigen woonplaats en de reis is onderdeel van je vakantie, niet alleen een middel om er te komen. Bovendien zijn de meeste Europese steden in enkele uren te bereiken. Trek er een dag voor uit, en het hele continent trekt aan je voorbij. Een lust voor het oog.

Best betaalbaar
De meeste Europese hoofdsteden zijn uitstekend bereikbaar met de trein. Bovendien tegen lagere kosten dan u wellicht denkt. Zo biedt KLM als goedkoopste vlucht tussen Amsterdam en Praag een tarief van 136 euro (enkele reis, één volwassene). Dezelfde reis per trein kost 70 euro. De reis duurt dan 12 uur, 36 minuten en u stapt over op 2 stations bij en in Berlijn. Een ander voordeel: dit soort treinreizen zijn vaak gunstiger qua omboeken of annuleren dan vliegreizen.

Goed te doen
Op het moment van schrijven zijn treinreizen door heel Europa goed te doen; er zijn geen beperkingen qua grensoverschrijdend treinverkeer, hoewel voor inreis in sommige landen wel voorwaarden gelden zoals een negatieve coronatest die u dan voor vertrek kunt laten doen. Bovendien is het dragen van een mondkapje verplicht in de meeste treinen. Er zijn diverse sites en mogelijkheden om reizen te plannen en te boeken. Rondshoppen loont zeker. Oriënteren kan onder meer via www.omnio.nl en www.nsinternational.com

Pen