Afbeelding
Foto: Shutterstock

Jongeren beschermd door regels bij vakantiewerk

Waar werkenden uitkijken naar het moment dat ze op vakantie kunnen gaan en zich niet bezig hoeven te houden met hun werk, gebruik jongeren de vakantieperiode vaak ook om een extra zakcentje te verdienen. 

Bedrijven draaien in de vakantie gewoon door, ondanks dat medewerkers op een camping of hotel in Nederland of in het buitenland vertoeven. Om dat gat op te vangen worden veelal uitzendkrachten en vakantiekrachten ingehuurd. In alle branches gebeurt dat; in de zorg, de horeca, supermarkten en bij bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven zijn ze blij met deze extra handen.

Er zijn wel een aantal regels waar opgelet moet worden. Zo mag iemand die jonger is dan 13 jaar nog niet werken. Iemand die 13 of 14 is mag licht, niet-industrieel werk, verrichten. Hierbij kan gedacht worden aan vakkenvullen in de supermarkt. Wie 15 jaar of ouder is krijgt al wat meer mogelijkheden, zo mag er ook in de landbouw gewerkt worden. Vanaf 16 jaar mag bijna elk soort werk verricht worden. Uitzondering daarop is gevaarlijk werk, dus geen werk met gevaarlijke stoffen of in een lawaaiige omgeving. 

Verder zijn er door de overheid regels vastgesteld over het aantal uren dat per dag, per week, in een aaneengesloten periode en op welke uren van een dag gewerkt mag worden. Ga voor alle regels naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren.

Afhankelijk van de leeftijd geldt ook een minimumloon, maar pas vanaf 15 jaar. Deze bedragen zijn terug te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/rekenhulp-minimumloon-berekenen. Wanneer het brutoloon niet overeenkomt met het bedrag dat is gestort op de rekening, kan dat te maken hebben met ingehouden loonbelasting. Na afloop van het jaar kan er aangifte inkomstenbelasting gedaan worden. De teveel betaalde belasting wordt dan door de belastingdienst overgemaakt.