Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zinnige besteding vakantiegeld: verduurzamen van de woning

Al jaren wordt het vakantiegeld voor een deel besteed aan klussen in het huis. Stond het verduurzamen van de woning hierbij jaren op nummer twee, dit jaar gaat huisverduurzaming het waarschijnlijk winnen van traditioneel woningonderhoud zoals schilderwerk. Dit heeft natuurlijk te maken met de enorm gestegen gas- en energie prijzen en de subsidies die nu worden toegekend. 

Door je huis te verduurzamen geniet je op korte en lange termijn van verschillende voordelen. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en een gezondere leefomgeving. Verduurzamende maatregelen hebben een positief effect op je woningwaarde en de verkoopsnelheid van je woning. Als is deze laatste momenteel al super snel.


Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Je krijgt nu, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-,dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Subsidie kan worden aangevraagd bij minimal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp.


Op dit moment bestaan er geen 'echte' zonnepaneel subsidies meer. Dat lijkt in eerste instantie afschrikwekkend, maar zelfs zonder subsidie zijn zonnepanelen een goede investering. Ze gaan vaak tot 30 jaar mee en kan jouw huishouden op jaarbasis tot wel 1.200,- euro besparen. Gedurende de levensduur van het systeem kun je tot wel 3 keer je investering terugverdienen.


Als particulier kun je nu gebruik maken van de BTW-regeling en vorder je bij de Belastingdienst het volledige BTW-bedrag na de installatie in drie stappen terug. Dat is dus een korting van 21% die je meepakt. Zo verdien je je investering een stuk sneller terug. Bij veel leveranciers wordt het terug vragen van de BTW door de leverancier voor jou geregeld. Soms kun je ook gebruik maken van zogenoemde plaatselijke subsidieregelingen die aangeboden worden door jouw provincie en/of gemeente.