Start de dag met een glas water en drink er eentje bij elke maaltijd. Zo bereik je al snel de benodigde hoeveelheid.
Start de dag met een glas water en drink er eentje bij elke maaltijd. Zo bereik je al snel de benodigde hoeveelheid. Foto:

"Voldoende drinken": maar waarom?

De afgelopen weken was het weer bijzonder warm in Twente. Eén van de adviezen die je altijd hoort is: voldoende water drinken. Toch halen de meeste mensen onder normale omstandigheden al niet de hoeveelheid die zij eigenlijk zouden moeten drinken. Jammer, want goed gehydrateerd blijven heeft veel gezondheidsvoordelen.

TWENTE - Wie ooit goed opgelet heeft bij biologie weet dat het menselijk lichaam voor een aanzienlijk deel uit water bestaat. Bij vrouwen is dit ongeveer de helft van het lichaamsvolume, bij mannen zo'n 65 procent. Volgens het Voedingscentrum verliest het menselijk lichaam ongeveer 2,5 liter per dag aan vocht. Hiervan gaat 1,5 liter weg via de ontlasting, 500 milliliter via uitademing en 500 milliliter via zweten.

Wanneer je die getallen kent, snap je ook gelijk waar het advies vandaan komt om dagelijks ten minste 2 liter water te drinken - het liefst nog meer. Daarnaast krijgt men gemiddeld ook zo'n 900 milliliter vocht binnen via eten. Je lichaam heeft het water ook echt nodig om niet uit te drogen. Wanneer we kampen met hoge temperaturen zoals de afgelopen tijd verschuift bovendien ook de balans van hoe we water verliezen. Je raakt dan meer kwijt door zweten, wat weer ten koste gaat van andere processen in het lichaam. Zo benadrukt het Voedingscentrum dat we dagelijks minimaal 500 milliliter aan urine moeten produceren om de afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Voor ouderen is dit minimaal 700 milliliter omdat de nierfunctie afneemt met het vorderen van de jaren.

Vocht is belangrijk voor het lichaam om meerdere redenen. Naast het genoemde afvoeren van afvalstoffen reguleert het ook de lichaamstemperatuur en lost het voedingsstoffen op zodat het lichaam ze op kan nemen in de darm. Een tekort aan water heeft diverse nadelige effecten. Uiteraard met 'dorst' als eerste waarschuwingssignaal. Verder kunnen sufheid, zwakte, verwardheid, minder zweten en een verminderde elasticiteit van de huid optreden. Te veel vocht is daarnaast ook weer niet gezond, omdat dan een te laag gehalte aan zouten in het lichaam ontstaat, wat hartritmestoornissen kan veroorzaken.


Ook de Maag Lever Darm stichting kan het belang van water niet genoeg benadrukken. Zij geven ook diverse tips. Maak van water drinken een echte gewoonte; neem altijd een flesje water mee en drink af en toe wat slokken. Je kunt bijvoorbeeld ook een timer zetten op de telefoon of smartwatch; hier zijn vaak al ingebouwde functies voor. Kies bij warme dranken liever voor thee dan koffie, aangezien thee ook andere gezondheidsvoordelen heeft. Begin de dag met een glas water om het verlies in de nacht te compenseren. Drink standaard een (groot) glas water bij het eten en kies voor waterrijk voedsel zoals watermeloen, soep of een bakje yoghurt.



Pen