Naast het chippen blijft ook castratie/sterilisatie belangrijk om zwerfdieren en ongewenste zwangerschappen tegen te gaan.
Naast het chippen blijft ook castratie/sterilisatie belangrijk om zwerfdieren en ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. Foto: schutterstock

Chippen en goede zorg belangrijk voor de Twentse kattenpopulatie

Algemeen

Deze maandag stond weer in het teken van de Internationale Kattendag. De dierenopvang, dierenartsen en dierenorganisaties staan jaarlijks stil bij het wel en wee van de kat.

TWENTE - Het zal de lezer wellicht verbazen, maar de kat is met stip op nummer één het populairste huisdier in ons land. Als je kijkt naar de huishoudens heeft bijna de helft van de huishoudens in Nederland ten minste één kat. Er zijn naar schatting zo’n 2,6 miljoen katten en ‘slechts’ 1,5 miljoen honden in ons land.

De populariteit van de kat in ons land heeft helaas ook een duidelijke keerzijde: er komen uiteindelijk veel katten in de dierenopvang terecht. De Kattenbescherming spreekt zelfs van een waar kattenprobleem. De Dierenbescherming vangt jaarlijks 35.000 katten op, waarvan ongeveer 5.000 katten uiteindelijk weer bij de eigenaar terecht komen. Het lage percentage herenigde katten is helaas met name te wijten aan de eigenaren zelf: slechts weinig eigenaren laten hun kat chippen, wat al wel geruime tijd verplicht is voor de hond. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming hield de afgelopen jaren al chipacties op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Een correct gechipte en geregistreerde kat kan makkelijker bij de eigenaar teruggebracht worden.

Het grote aantal katten dat in een dierenopvang terecht komt is een probleem. Ook in Twente kampen veel asielen met een groot overschot aan katten. Zelfs kittens komt men maar moeilijk vanaf juist vanwege het grote aanbod. Afgelopen jaar puilden de opvanglocaties helaas uit, ook doordat massaal ‘corona-maatjes’ gedumpt werden. Daarnaast zijn er ook veel volwassen katten die maar moeilijk aan een nieuwe eigenaar komen. En terwijl ze in de opvang zitten draagt de opvang ook de fikse kosten voor medische zorg en huisvesting. De afgelopen jaren werd de roep voor invoering van een chipplicht voor de kat steeds sterker. Een landelijke verplichting is vooralsnog niet in de maak, maar er zijn wel gemeenten die werken aan een lokale chipplicht, zoals Amsterdam en Alphen aan den Rijn. De hoop is dat zo meer dieren herenigd kunnen worden, maar ook dat mensen bewuster omgaan met hun dier.