Afbeelding
Foto: Shutterstock

Fors meer mensen met pech langs de weg in het buitenland dit jaar

De ANWB Alarmcentrale heeft een bijzonder drukke zomer achter de rug. Na twee jaar corona gingen mensen weer massaal met de auto op vakantie naar het buitenland. Dit was ook duidelijk merkbaar in het aantal pechmeldingen dat de alarmcentrale ontving.

De ANWB Alarmcentrale ontving deze zomer ruim 760.000 telefoontjes. Het aantal pechmeldingen uit het buitenland steeg hierbij met ruim 20 procent ten opzichte van 2019, het laatste normale jaar voor corona.
De meeste pechmeldingen kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Italië. Ook uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië kreeg men meer meldingen dan in eerdere jaren. De meest voorkomende problemen waren startproblemen, vermogensverlies, brandende controlelampjes, een lekke band of koelproblemen. De ANWB moest als gevolg hiervan ook flink meer auto's repatriëren naar Nederland: 7.000 stuks. Een stijging van 35 procent ten opzichte van 2019. Een bijkomende uitdaging was om deze reizigers van vervangend vervoer te voorzien, terwijl verhuurbedrijven juist kampten met een tekort aan voertuigen.
De ANWB hield al rekening met drukte dit jaar doordat er simpelweg meer mensen op pad zouden gaan. Ongetwijfeld speelde ook onderhoud een rol: wie minder de auto gebruikte, voerde vaak ook minder onderhoud uit. Ook niet iedereen laat een vakantie-beurt uitvoeren.