Afbeelding
Foto:

Pasen 1945 Twente bevrijd van de onderdrukker

Paaszondag 1 april 1945 denderden in alle vroegte, tanks door Boekelo, op weg van Haaksbergen naar Enschede. Na vijf jaar onderdrukking werd Nederland bevrijd, maar de Duitsers waren nog lang niet overwonnen. Dagen van intense vreugde volgden, maar ook dagen van verdriet, soms stil verdriet en stomme verbazing.

Het idee van de landelijke herdenking dit jaar was, dat er nog een paar oud-gedienden zijn, aan wie je de eer van bevrijders kan geven, en dat doe je met verhalen. Verhalen, waar ons redactieteam u gevraagd heeft ze op te sturen. We werden bedolven onder de reacties, waarvoor onze hartelijke dank. Lang niet alles kan in deze krant. De verhalen die niet in deze papieren krant zijn verschenen zijn terug te vinden op www.bevrijdingskrant.nl.
Plots werden we, net als iedereen, geconfronteerd met het Covid19 virus en moesten we onze plannen meerdere keren bijstellen. Dat is dan ook meteen een enorm verschil tussen toen en nu. We volgen heden ten dage het nieuws over de virusverspreiding zo ongeveer per seconde, terwijl destijds het nieuws over de oorlog in Europa en Azië heel fragmentarisch binnenkwam en verspreid werd. Wat gelijk blijft is de angst voor dood en ziekte. Van jezelf of van degenen die je liefhebben, of die jij lief hebt. Als je het zo bekijkt is angst voor het onbekende de gemene deler van toen en nu. Dat kunt u ook lezen in deze krant. En daar is het ons om te doen, het doorvertellen van wat er toen is gebeurd aan de jeugd, want in het verleden liggen de lessen voor de toekomst. In de loop van die eerste aprildag in 1945 werden 124 Duitsers gevangen genomen door de Binnenlandse Strijdkrachten. Ze werden opgesloten. Onder andere in het fabrieksgebouw van de Boekelose Stoomblekerij, waarin ons kantoor is gehuisvest. Zo komen heden en verleden bij elkaar. Ik spreek de wens uit dat vooral ook de jeugd deze krant gaat lezen en zich realiseert dat:

“Vrijheid niet vanzelfsprekend is”.

Dick Huve,

directeur DWF Mediamakers