Burgemeester Hofland hekelde in zijn nieuwjaarstoespraak de mensen die Rusland steunen in het conflict met Oekraïne.
Burgemeester Hofland hekelde in zijn nieuwjaarstoespraak de mensen die Rusland steunen in het conflict met Oekraïne. Foto: Jan Joost

Honderden huizen in 2023 onmogelijk

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Burgemeester Arco Hofland leverde maandag in zijn nieuwjaarstoespraak stevige kritiek op de alsmaar groeiende regeldruk vanuit de landelijke overheid. Volgens Hofland moeten hogere overheden niet te gemakkelijk steeds weer nieuwe plannen en regels opleggen met bij nader inzien een onmogelijk te halen datum. “Even huizen bouwen kan daarom niet”, aldus Hofland. Vele burgers van Rijssen-Holten wensten burgemeester, wethouders, de gemeentesecretaris en hun echtgenotes een voorspoedig nieuwjaar toe. 

De gemeente beseft hoe groot de woningnood is en wil heel graag huizen bouwen. Maar dat kan niet met honderden huizen tegelijk in 2023. “We hebben de procedures veel te ingewikkeld gemaakt. De nieuwe omgevingswet gaat dit ook zeker niet oplossen”, zo verzuchtte Hofland. “We moeten fundamenteel, met behoud van één rechtsgang, naar onze regels kijken. Weg met de bureaucratie, leve de menselijke maat!”

De burgemeester vroeg aandacht voor het tanende vertrouwen in de overheid en de energietransitie. “We kijken uit naar het advies van Groen Doen hier lokaal. We willen een bijdrage leveren aan de landelijke opgave, zoals binnen de Regionale Energie Strategie (RES) waar gemeenten hun ambities benoemen voor het opwekken van energie.” 

Hij legde de vinger bij de problemen van het bestaande elektriciteitsnetwerk. “Als dat vraag en aanbod niet aankan, wordt het een grote mislukking met alle gevolgen van dien. Als woningen, bedrijven niet snel aangesloten worden op het netwerk voelt het alsof we een ontwikkelingsland zijn geworden.

Erger, als bedrijven willen investeren in zonne-energie en dit tot 2030 niet kunnen terugleveren aan het netwerk, zoals recent is geschreven door Enexis aan bedrijven in onze gemeente, dan gaat er niet geïnvesteerd worden. Kunnen we dan nog wel RES-bod doen dit jaar. Ik vrees het ergste.” Overigens was het niet alleen kommer en kwel. “We staan er goed voor in Rijssen-Holten.” De gemeenteraad heeft veel ambities. Er is geld uitgetrokken voor de ambtelijke organisatie en er zijn diverse nieuwe personeelsleden in de picture.”

Krachtige gemeente

“Een krachtige, zelfbewuste gemeente die veel zelf kan, maar samenwerkt waar nodig. Als vierde gemeente in Twente nemen we onze verantwoordelijkheid. Zo starten we dit jaar met enthousiasme en plezier. We leveren naar vermogen ook een bijdrage aan de opvang van Oekraïners en asielzoekers. We kijken niet weg, we zullen een groter aandeel opnemen dan tot nu toe, maar realiseren ons ook dat goede randvoorwaarden nodig zijn.”

Vredelievend leger

Hofland was lovend over Rijssen-Holten. “De MKB-vriendelijk, voor inwoners de goedkoopste gemeente in Nederland wat betreft OZB, afval- en rioolkosten. Maar geef ons vrede is een oproep waaraan we elke dag moeten werken. Want er is gif in de wereld, zelfs gif in onze samenleving. Oorlog in Oekraïne, vervolging in Iran, discriminatie in Hongarije. Mensen die fake news verspreiden, opzetten tot haat en onze democratie ondermijnen. Het lijkt vijf voor twaalf te zijn. Maar het vredelievende leger is groter dan de antidemocraten. Iedere dag om vijf voor twaalf zouden we ons moet realiseren dat we onze democratie moeten koesteren”, aldus Hofland.