De laatste kruiswegstatie die Willem Hesseling schilderde stelt een lege lijkwade voor die na de opstanding van Christus achterbleef in het lege graf.
De laatste kruiswegstatie die Willem Hesseling schilderde stelt een lege lijkwade voor die na de opstanding van Christus achterbleef in het lege graf. Foto: Willem Hesseling

Goudse Kruiswegstaties in Rijssen

In een lange aanloop naar Pasen heeft het Rijssens Museum de komende tijd een opmerkelijke dubbelexpositie in huis. In de wisselzaal van het kasteel zijn 14 indrukwekkende Goudse Kruiswegstaties te zien van kunstenaar Willem Hesseling. In het Koetshuis exposeert de Rijssense kunstenaar Henk Kleijer maar liefst 13 inspirerende schilderijen.

RIJSSEN - De opening van de dubbelexpositie is vrijdag 13 januari aanstaande om 16.00 uur. Medewerking verleent de Muziekschool Rijssen. Orgeldocent en stadsorganist Dick Sanderman begeleidt op kistorgel de fluitistes Ymke Dannenberg en Anna Gerritsen. Elisa Averesch zorgt voor een passende vocale bijdrage.

 

Grote schilderstukken

De Goudse Kruiswegstaties komen uit de monumentale Sint-Janskerk in Gouda. Het zijn enorme schilderstukken van zo’n 2 bij 3 meter. De hedendaagse kunstwerken beelden het lijden van Christus en de opstanding uit. Hesseling heeft voor de kunstwerken een geheel eigen aanpak gekozen. Omdat het om grote schilderstukken gaat, vergt het de nodige creativiteit om alles een plaats te geven in de wisselzaal van het kasteel en de galerij op de eerste etage van de havezate.

Henk Kleijer

hedendaagse kruiswegstaties en twee Twentse Passies

Plaatsgenoot Henk Kleijer exposeert in het Koetshuis. Kleijer heeft zijn kunstwerken op een opmerkelijke wijze gecreëerd. Op het eerste gezicht zijn het puntgave voorstellingen die met nagenoeg fotografische precisie zijn neergezet. Maar wie bereid is wat dieper te kijken, kan de religieuze boodschap er zeker uit halen. Dat is ook de bedoeling ook van de kunstenaar. 


Expositieboek

Van de Kruiswegstaties is een handzaam boekwerk gemaakt met als titel “Handschrift van Liefde”. Daarin staan de schilderijen afgebeeld, met toelichting van de kunstenaar en korte uitleg. Bovendien staat bij elk schilderij een toepasselijk gedicht van theoloog en predikant Hans Bouma. In ’n Koffiehook draait een korte video waarin Willem Hesseling zelf uitlegt over de totstandkoming van de hedendaagse kruiswegstaties.

Twentse Passie

De Kruiswegstaties verhuizen half maart naar Den Haag. Daar wordt in de Kloosterkerk de Twentse passie Ecce Homo uitgevoerd door kamerkoor Mardi le Vingt uit Ootmarsum onder leiding van Herman Koops. Henk Linker bespeelt het orgel. Vervolgens komen de kruiswegstaties voor de tweede keer naar Twente, omdat de Twentse passie dan wordt opgevoerd in de historische Simon en Judaskerk in Ootmarsum op 1 en 2 april. Tijdens de uitvoeringen van de passies, worden de Kruiswegstaties op een groot beeldscherm vertoond. 

De Goudse Kruiswegstaties worden beheerd door de Stichting Hedendaagse Kunst & Religie in Gouda.

De dubbelexpositie loopt tot en met woensdag 15 maart aanstaande.

Pen